Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
relatie opnieuw een kans

Een relatie opnieuw een kans geven? Stel dan deze vragen aan elkaar

Relaties komen soms vanwege verschillende redenen tot een einde. Dat hoeft nochtans niet altijd definitief te zijn, soms is het gewoon een foute timing en hebben jullie allebei eerst nog andere prioriteiten om op te focussen. Missen jullie elkaar en willen jullie de relatie opnieuw een kans geven? Denk hier dan goed over na voor jullie impulsief opnieuw beginnen. Stel eerst deze vragen aan elkaar om te weten of jullie opnieuw op dezelfde golflengte zitten.

Eerst en vooral: vergeet niet dat er een reden is dat een van jullie of jullie allebei besloten hebben om een punt achter de relatie te zetten. Je kan dus niet zomaar opnieuw eraan beginnen, zonder het een en ander uit te klaren. De kans is groot dat jullie met heel wat vragen zitten, waarop jullie eerst antwoorden nodig hebben alvorens het een goed idee is om de stap opnieuw te zetten.

1. Waarom zijn jullie uit elkaar gegaan?

zekerheid over relatie Je hebt waarschijnlijk wel een idee waarom de eerste poging mislukt is. Toch is het een goed idee om het hier toch nog over te hebben. Achteraf gezien kunnen er altijd nog andere factoren meegespeeld hebben, die je op het eerste gezicht over het hoofd zag. Het is belangrijk om dezelfde kijk op de situatie te hebben, voordat jullie het opnieuw proberen. Communicatie is de sleutel tot succes.

Lees ook: Het gevoel dat je relatie in een sleur zit? Zo geraak je er weer uit

2. Wat heb je geleerd over jezelf?

opkomen voor jezelf In de tijd dat jullie uit elkaar waren, is het aannemelijk dat jullie beide nieuwe inzichten over jezelf hebt verworven. Hoe denkt de andere nu over relaties en andere dingen in het leven die belangrijk zijn om een relatie te laten slagen? Wees hierover open en eerlijk, alleen zo komen jullie erachter of jullie nieuwe visies nog steeds overeenstemmen. Opnieuw: communicatie is het fundament van een gezonde relatie.

3. Wat had je anders gedaan?

Probeer hier elkaar niets te verwijten. Het is normaal dat je tijd hebt gehad om te reflecteren over jullie relatie en dat je nu beseft dat je dingen anders zou doen. Wijs elkaar dus zeker niet met de vinger, maar probeer te begrijpen hoe jullie de relatie anders willen aanpakken deze keer. Dat is essentieel met het oog op een succesvolle en gelukkige toekomst samen.

Lees ook: Zo ga je om met twijfels over je relatie

4. Welke problemen moeten we aanpakken?

relatie in een sleur Ook al is jouw visie en kijk op een aantal dingen misschien veranderd, in essentie ben je nog steeds dezelfde persoon. Die meningsverschillen over de afwas zijn normaal gezien geen dealbreakers, maar als je je in het verleden echt stoorde aan de huishoudgewoontes van de andere is het wel nu het moment om alles op tafel te gooien. Het kan evengoed zijn dat er op zich geen problemen zijn om aan te werken, dat is alleen maar goed nieuws.

5. Is je leven heel hard veranderd sinds het gedaan is?

Het doel van deze vraag is om erachter te komen of er nieuwe factoren zijn in het leven van de andere waar je rekening moet mee houden. Heeft de andere bijvoorbeeld een nieuwe job en daardoor ook een ander leefritme? Zijn er bepaalde problemen waar jij of de andere voorheen mee worstelde, die nu grotendeels zijn uitgeklaard? Dat zijn essentiële dingen die je moet weten, voor je alles een nieuwe kans geeft.

Lees ook: Dankzij deze signalen weet je dat je relatie gaat blijven duren

Als jullie deze vijf puntjes grondig met elkaar hebben besproken, is het finale moment om te beslissen aangebroken. Nu weet je tenminste waar je staat en of je de relatie opnieuw een kans wil geven of niet. Better safe than sorry, toch?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"