Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
metabolisme

Een tekort aan dit mineraal kan jouw metabolisme vertragen

Gevarieerd en gezond eten is belangrijk om voldoende voedingsstoffen en mineralen binnen te krijgen. Toch kan het gebeuren dat je nog steeds een tekort hebt aan bepaalde mineralen. Eén van die mineralen is vaak zink. Dit mineraal heeft een belangrijk effect op je spijsvertering en een tekort eraan kan zelfs het metabolisme vertragen. Niet goed voor je dieet!

Wat doet zink?

metabolisme Zink is een van de essentiële mineralen waar ons lichaam nood aan heeft. Het is een sporenelement waarvan we elke dag een minimale hoeveelheid nodig hebben. Elk volwassen lichaam bevat ongeveer 2 gram zink. Het is aanwezig in zowat alle cellen van ons lichaam, waaronder onze huid, bepaalde delen van de hersenen en de bijnieren. Wanneer we koolhydraten eten, moet ons lichaam die kunnen afbreken. Hiervoor is zink onmisbaar. Zeker voor mensen die overgewicht hebben en die willen afvallen. Ook voor frequente sporters en mensen die zware arbeid verrichten op het werk is zink heel belangrijk. Waarom? Omdat zink een belangrijke rol speelt bij de afscheiding van belangrijke hormonen die essentieel zijn voor verbeterde prestaties, spierontwikkeling en meer energie.

Negatieve gevolgen door tekort

Veel mensen hebben een tekort aan het mineraal zink. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een tekort aan zink negatieve effecten heeft op de snelheid van de spijsvertering. Een lager zinkgehalte zorgt voor een vertraagde spijsvertering en minder eetlust. metabolisme Het tekort leidt tot een ophoping van onverteerd voedsel in je maag-darmstelsel, waardoor je voortdurend een vol gevoel hebt en dus minder vaak een hongergevoel hebt. Misschien denk je dan dat een verminderde eetlust goed klinkt om extra kilo’s te verliezen, maar niets is minder waar. Dit tekort aan zink is ongezonder dan je denkt. Het vergroot de kans op ontstekingen aan je maag en darmen en het bemoeilijkt de opname van eiwitten. Daar komt ook nog eens een trager metabolisme bovenop, wat net in gewichtstoename kan resulteren.

Voeding rijk aan zink

metabolisme Minder honger en minder eetlust betekenen dus niet automatisch een gezonder lichaam en het geeft je dieet zeker geen boost. Daarom eet je best meer voeding met dit mineraal. Zink vind je in onder andere mager vlees zoals kip en kalkoen, pitten en zaden, schaal- en schelpdieren, groenten zoals spinazie en fruit zoals ananas. Hierbij moet je wel weten dat ons lichaam meer moeite heeft met het opnemen van zink uit plantaardige voeding. Groenten en fruit zijn daarom niet altijd voldoende om het sporenelement in je lichaam aan te vullen. Vegetariërs en veganisten kunnen om die reden soms beter aanvullende zinktabletten slikken om hun zinkgehalte op peil te houden.

Lees ook: 4 makkelijke manieren om je metabolisme te boosten

Oppassen met een zinktekort is dus heel belangrijk voor je metabolisme. De snelheid hiervan bepaalt mee hoeveel je afvalt of bijkomt.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"