Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tussendoortjes gezond

Een vitamine C tekort? Deze voeding lost het op

Vitamine C is een vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt of zelfs niet kan opslaan. Daarom is het belangrijk om deze dagelijks aan te vullen via de juiste voeding. Heb jij last van een vitamine C tekort? Deze voeding lost het op. Net zoals andere vitamines hebben we allemaal voldoende vitamine C nodig voor de groei en herstel van ons bindweefsel, wat ons immuunsysteem ondersteunt en de opname van ijzer bevordert. Een essentiële vitamine dus.

Vitamine C is een antioxidant en een onmisbare vitamine voor een gezond en goed werkend lichaam. Wie een stralende huid wil, zit goed bij deze vitamine. Ook onze botten worden er steviger door. Het helpt het immuunsysteem bovendien om schadelijke stoffen te neutraliseren, waardoor je minder vaak ziek wordt. De minimale hoeveelheid vitamine C die je per dag moet binnenkrijgen is 60 mg. Al geldt hier hoe meer, hoe beter. Het dubbele van deze dosis is nuttig om het lichaam op lange termijn gezond te houden. Zeker omdat je de vitamine niet kan opslaan, compenseert af en toe wat meer vitamine C de dagen dat je er geen opneemt. Deze voeding helpt je alvast op de goede weg.

Lees ook: Wees je verkoudheid te slim af met de 3 belangrijkste winter vitamines!

1. Papaja

vitamine c tekort De papaja is een echte vitamine C bom. In een halve papaja zit al voldoende vitamine C voor een hele dag. Wie een papaja per dag eet, heeft zeker voldoende van deze vitamine in zijn lichaam. De vrucht is lekker om te eten en bezorgt je die stralende huid waar je al een tijdje van droomt. Wie veel papaja eet, zal zien dat ook wondjes vlugger genezen.

2. Guave

De guave is een toppertje wat vitamine C betreft. Dit tropische fruit bevat 377mg vitamine C, ongeveer 5 keer de aanbevolen hoeveelheid. Het is een peervormige vrucht met een zoetzure smaak, net zoals de zomer. Het vruchtvlees varieert van wit tot roos of donkerrood. Verder is de vrucht rijk aan vezels en goed voor de spijsvertering.

3. Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn de sterspelers op vlak van vitamine C. Iedereen weet dat deze fruitsoorten vitamine C bevatten. We hebben het hier over citroen, pompelmoes, appelsienen en hun soortgenoten. Ze zijn misschien wel de bekendste, maar toch bevatten ze niet de grootste hoeveelheid. Wel zijn ze allemaal drager van de vitamine, in combinatie met veel mineralen en vezels. Die vezels hebben een kalmerend effect en leiden tot een grotere concentratie.

Lees ook: In deze 5 voedingsmiddelen zit meer vitamine C dan in citroen

4. Rozenbottel

Deze komt misschien als een verrassing, maar de rozenbottel overtreft alle andere vruchten en groenten wat vitamine C betreft. Per 100 gram heb je maar liefst 560 mg vitamine C, wat zo'n tien keer het aantal vitamine C in een sinaasappel is. De vrucht is een variant van de roos en heeft een heel sterke smaak. Vind je de pure variant wat te straf? Maak er dan een theetje van om de smaak te verzachten.

5. Broccoli

De enige groente in het lijstje is de broccoli. Per gram zit er een gram vitamine C in. Wie zijn dagelijkse hoeveelheid groenten van 300 gram wil binnenkrijgen, zit zeker goed met 300 gram broccoli. Zo krijg je niet alleen je dagelijkse portie groenten, maar ook de dagelijkse dosis vitamine C binnen. Het is dus een goed idee om deze groene koolsoort aan je menu toe te voegen.

Lees ook: Meer Omega-vetten dankzij broccoli, dé top-groente voor je gezondheid

Dankzij deze voeding is jouw vitamine C tekort in no time opgelost.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"