Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eetgewoonten veranderen

Eetgewoonten veranderen als maatregel om het klimaat te redden?

Onze eetgewoonten veranderen zou niet alleen ons lichaam, maar ook de planeet laten profiteren van heel wat voordelen. Als we allemaal gezond gaan eten, zullen de ongezonde productietechnologieën die veel schade aan het klimaat berokkenen, meer op de achtergrond of zelfs volledig verdwijnen. Helemaal perfect leven zodat het klimaat onaangetast blijft, lijkt redelijk onmogelijk, maar élk stapje is een stapje in de goede richting. Dit is waarom het zo belangrijk is.

Voedingsindustrie

We hebben vanzelfsprekend voeding nodig om te overleven. Onze voedingsindustrie kan daardoor nooit verdwijnen. De invloed van de productie van die voeding op het klimaat is daarentegen veel groter dan we honderden jaar geleden hadden durven denken. Voornamelijk de invloed van de landbouw en de veeteelt op het klimaat is diepgaand en draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Er moet iets veranderen. Aangezien we sowieso moeten eten en voeding nodig hebben als brandstof, moeten we de manier waarop we produceren en wàt we produceren veranderen. Een gezonder dieet aannemen en eetgewoonten veranderen lijken hier twee voor de hand liggende oplossingen. Bovendien is het een oplossing waar iedereen beter van wordt.

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

Niet even makkelijk voor iedereen

maaltijdvervangers Deze oplossing is niet alleen welgekomen om het klimaat te redden, maar is evengoed nuttig om het grote aantal mensen met overgewicht te verminderen. Vandaag lijden maar liefst 2 miljard mensen aan obesitas. Een gezonder voedingspatroon lijkt minstens even interessant voor de bevolking als voor zijn thuisplek. Mensen met overgewicht hebben een veel lagere levensverwachting door een groter risico op hart- en vaatziekten en vele andere gezondheidsproblemen. Je bent wat je eet, dus gezonde voeding kan hier dienen als het beste medicijn.

Lees ook: 4 dikmakers die je beter kan vermijden als je wil afvallen

Wat mogen we eten?

bewaren van eten Om daadwerkelijk een effect te bewerkstelligen, zijn er natuurlijk enige aanpassingen vereist. Op korte termijn zal het voor mensen met een ongezond eetpatroon even wennen zijn om eetgewoonten te veranderen. Ze zullen even moeten doorbijten, om op lange termijn de positieve impact ervan op te merken.

Lees ook: Zo lukt het je wel om gewoonten te veranderen

Wat het concreet inhoudt voor onze manier van eten? Voornamelijk de consumptie van rood vlees zoals rund, varken en lam moet flink teruggeschroefd worden. Ook zuivelproducten zoals yoghurt laat je best aan de kant staan. Waarom? Omdat deze voedingsmiddelen enorm veel water, land en dieren nodig hebben voor de productie ervan. Stuk voor stuk factoren die een grote rol spelen in de invloed op de klimaatopwarming. Kies voornamelijk voor een gezond en evenwichtig eetpatroon, waarbij je maaltijden hoofdzakelijk uit pure voeding zoals groenten en fruit bestaan. Zo eet je jouw lichaam én de planeet gezond.

Lees ook: Slanker zonder honger te lijden? Het kan! Eetgewoonten veranderen is écht een oplossing voor het klimaatprobleem.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"