Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hartgezondheid

Dit effect heeft je hond op je hartgezondheid

Heb je het gevoel dat je veel gelukkiger bent sinds je een hond in huis hebt gehaald? Dat beeld je jezelf niet in, dat is ook zo. Een viervoeter in huis doet niet alleen veel om de eenzaamheid weg te halen, maar biedt ook veel gezondheidsvoordelen. Wat blijkt? Als je hond je hart vertedert, dan zorgt het dier ook voor een betere hartgezondheid en nog zo veel meer.

Verband tussen hond en algemene hartgezondheid

invloed op hond Heb je thuis een trouwe viervoeter rondlopen? Dan ben jij misschien gelukkiger dan de mensen zonder een hond. Een recente studie onderzocht het verband tussen het hebben van een hond en de algemene hartgezondheid. De participanten van het onderzoek werden opgedeeld in twee groepen: een eerste groep die een hond heeft thuis en een tweede groep die geen hond heeft thuis. Beide groepen werden vergeleken op vlak van BMI, voedingskeuze, fysieke activiteit, roken, bloeddruk, glucosewaarden en de cholesterol. Ook had niemand van de participanten een voorgeschiedenis van hartproblemen, zodat de resultaten wel degelijk met het huisdier te maken hadden. Lees ook: Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

Lichamelijk actiever

hartgezondheid Wie een hond heeft blijkt meer te bewegen en lichamelijk veel actiever te zijn. De groep met een hond at opvallend gezonder dan de groep zonder een hond en de bloedsuikerspiegel was stabieler. Dat van de lichamelijke activiteit is alvast een logisch gevolg van het feit dat je met je hond moet gaan wandelen.Daardoor ga je meer naar buiten en heb je meer lichaamsbeweging, omdat je regelmatig actief met je hond speelt. Wat ook naar voor kwam, is dat het hebben van een hond je mentale gezondheid verbetert en minder leidt tot sociale isolatie. Zowel mentale gezondheid als sociale isolatie zijn twee factoren die de hartgezondheid verslechteren, waardoor je onder andere meer kans hebt op een hartaanval. Lees ook: Meer beweging dankzij deze 5 handige tips (ideaal als je niet van sporten houdt!)

Oxytocine en serotonine

hartgezondheid Dat sluit aan bij eerder onderzoek dat aantoonde dat mensen met een hond minder depressief zijn en minder stress ervaren. Als gevoelsmatige wezens voelen we heel wat verschillende emoties op één dag tijd. Een interactie van amper 10 minuten met een hond, kan de impact van negatieve gevoelens al doen verminderen. Dat komt omdat interactie met je hond je oxytocine- en serotoninelevels beïnvloedt. Oxytocine is het knuffelhormoon en serotonine is het gelukshormoon. Het knuffelhormoon wordt geproduceerd in de hypothalamus en wordt in verband gebracht met gevoelens van affectie, vertrouwen en verbondenheid. Spelen met je hond geeft je dus een mentale boost. Ook je geluksgevoel schiet pijlsnel de hoogte in, doordat je hond de aanmaak van serotonine stimuleert. Het gelukshormoon heeft een kalmerend effect op je gemoed, waardoor je je goed in je vel voelt. Lees ook: 4 tips om de aanmaak van gelukshormoon te stimuleren

Hartgezondheid

Al die resultaten samen wijzen erop dat een hond goed is voor je hart. Het dier verdient dus zeker en vast een plekje in je hart, want het doet er zoveel voor terug. Door de extra lichamelijke beweging die je hond je oplevert, krijg je een betere conditie. Een betere conditie zorgt op zijn beurt voor een grotere fitheid van het hart. Hoe fitter je bent, hoe gezonder je hart. Daarnaast verlichten een gelukkiger gevoel en een betere mentale gezondheid de stress en verminderen ze de bloeddruk. Te veel stress en een te hoge bloeddruk zijn twee factoren die nefast zijn voor je hart en die het risico op hart- en vaatziekten net vergroten. Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart Of je nu je hartgezondheid, je mentale gezondheid of je algemene gezondheid een boost wil geven: een hondje in huis halen is hiervoor een goed idee. Het perfecte excuus om je partner te overtuigen, niet?
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo