Joepie, je hebt jezelf sterk gehouden en alleen maar gezonde dingen gegeten tijdens de lunch. Een mooie portie groenten, wat vezels erbij en als afsluiter een lekker stuk fruit. Je bent helemaal klaar om op een verzadigde manier weer aan het werk te gaan. Tot die collega in de late namiddag plots afkomt met een heerlijke verjaardagstaart en je bijna niet anders kan dan een stukje taart mee te eten om de verjaardag te vieren. Schuldig voel je jezelf achteraf niet, moe daarentegen, dat zeker wel. Je bent niet meer productief en je concentratieniveau zakt beneden het nulpunt. Hoe komt dat nu toch? Daarstraks was je zo goed bezig? Wel, het komt door het effect van suikers op je brein.
Suikerverslaving
Suiker kan jou verleiden tot een verslaving. De
sugar rush die je soms ervaart nadat je een suikerrijk voedingsmiddel naar binnen hebt gespeeld, is net zoals elke andere
rush verslavend. Waarom? Omdat onze hersenen suiker als een beloning interpreteren. Wanneer we veel suikers binnenkrijgen, komt er namelijk dopamine vrij. Het beloningshormoon, ook wel gekend als het gelukshormoon, bij uitstek. Dat hormoon is verantwoordelijk voor ons gemoed en ons geluksgevoel. Als het effect van suiker is uitgewerkt, verlangt je brein snel opnieuw naar diezelfde prikkels, om datzelfde geluksgevoel opnieuw te creëren. En voilà: voor je het weet ben je verslaafd aan die ongezonde
sugar vibes.
Lees ook:
Je frisdrankverslaving tegengaan lukt jou eindelijk op deze manier
Waarom hebben we suiker nodig?
Het spreekt voor zich dat we wel degelijk een bepaalde hoeveelheid suikers nodig hebben. Toch is die hoeveelheid heel makkelijk te overschrijden. In totaal mag de dagelijkse inname van je voeding slechts voor 5% uit suiker bestaan. Dat zijn zo'n 12,5 suikerklontjes per dag. In de realiteit consumeert de gemiddelde mens daarentegen 28 suikerklontjes per dag. Het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid, met alle gevolgen van dien. Slik.
Suikers zijn nochtans net als vetten en koolhydraten essentieel voor het lichamelijk functioneren. Tenminste, in beperkte mate. De voedingsstof is een energiebron voor ons lichaam. Suiker komt in de bloedbaan terecht in de vorm van glucose, waardoor het ons energie geeft. Dat effect van suikers op je brein is alvast een goéd effect, wanneer je kiest voor de juiste, gezonde en natuurlijke suikers in voeding zoals groenten en fruit.
Lees ook:
Het schokkende effect van suiker op je gezondheid
'Gezond'
Zelfs wie gezond bezig is, trapt nog regelmatig in de val van suiker. Vergis je niet, suiker is een geniepige voedingsstof die je terugvindt in zowat elk voedingsmiddel. Zélfs in gezonde voeding. Dat zorgt ervoor dat je jezelf tijdens een dieet regelmatig mispakt aan stiekeme dikmakers, zoals granola, dat voor maar liefst 25% uit toegevoegde suikers bestaan. En dan zwijgen we nog over de hoeveelheid gedroogd fruit die mee in deze 'gezonde' ontbijtgranen zitten. Wanneer je alles samen optelt, kom je op een dag al snel aan die dubbele aanbevolen hoeveelheid suiker. Het effect van suikers op je brein is in die mate alvast niét gezond. Verrassing.
Lees ook:
Dit ontbijt is een stiekeme dikmaker
Uitputting van het brein
Dat vermoeidheidsgevoel dat plots opkomt na het verorberen van een stukje taart na je gezonde lunch? Dat komt niet vanuit het niets, maar is helaas het effect van suikers op je brein. Afhankelijk van welke suikers je inneemt, krijg je automatisch een vermoeid gevoel. Daar zijn twee verschillende verklaringen voor. Een eerste verklaring ken je ongetwijfeld al. Snelle suikers veroorzaken een snelle piek in de bloedsuikerspiegel, wat voor een even snelle
low zorgt, waardoor je weer zin krijgt in meer snelle suikers. Dat veroorzaakt een vicieuze cirkel.
Die vicieuze cirkel van telkens opnieuw te verlangen naar meer suiker, brengt ons bij de tweede verklaring: suikers putten je hersenen uit. Meer specifiek putten suikers metabolieten in je hersenen uit. Die metabolieten zijn cellen die instaan voor een gezonde werking van de hersenen. Lage niveaus van die metabolieten, veroorzaakt door een gewenning aan snelle suikers, geven je een slechtgehumeurd en
down gevoel. Om je weer gelukkig te maken, sturen je hersenen vervolgens hongersignalen uit om je geluksgevoel weer op te krikken. Je kan je ongetwijfeld voorstellen hoe vermoeiend deze voortdurende afwisseling tussen een
sugar high en een
sugar low is voor je brein.
Lees ook:
Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar
Lichamelijke gevolgen
Een slecht humeur en soms zelfs een depressief gevoel zijn nog maar twee van de lichamelijke gevolgen van een teveel aan suiker of een verslaving eraan. Verder wees wetenschappelijk onderzoek uit dat wiens brein gewend is aan deze gevaarlijke vicieuze cirkel, geneigd is om meer te eten, omdat het brein in de war is. De nood aan suiker wordt verward met een hongergevoel, zelfs als je net gegeten hebt en eigenlijk voldaan bent. Door die extra hongersignalen eet je veel meer dan je lichaam nodig heeft, waardoor afvallen een
mission impossible lijkt te worden. Bijkomen in gewicht lukt daarentegen probleemloos op deze manier. Misschien toch even opletten met de hoeveelheid suiker en het type suiker dat je consumeert vanaf nu?
Lees ook:
4 simpele tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Het effect van suikers op je brein is dus veel slechter dan je denkt. Hou dat in gedachten de volgende keer dat je dénkt dat je niet aan die ongezonde
treat kan weerstaan. Al kan af en toe jezelf trakteren uiteraard geen kwaad. Een gezonde levensstijl draait om eten met mate en het vinden van een gezonde balans.