Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van de zon op je huid

Dit is het schokkerende effect van de zon op je huid

We weten allemaal dat we vitamine D nodig hebben en dat zonlicht daarvoor de perfecte bron is. Toch is zonlicht niet altijd zo gezond. Zeker wanneer de zon heel fel schijnt en de thermometer extreem hete temperaturen aangeeft, heeft de zon een schaduwzijde. Het effect van de zon op je huid hangt af van heel wat verschillende factoren, maar oppassen moet iedereen. Dit is het soms schokkerende effect van de zon op je huid.

Vitamine D

effect van de zon op je huid Die heerlijke zonnestralen terwijl we ergens naartoe aan het wandelen zijn, stemmen ons standaard in een goed humeur. Dat komt omdat de zon de aanmaak van vitamine D stimuleert, een vitamine die we nodig hebben om calcium vlotter op te nemen uit voeding. Die voedingsstof is essentieel voor het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast is vitamine D een belangrijke stimulans voor ons immuunsysteem. Omdat het een vetoplosbare vitamine is, slaan we niet snel reserves van deze vitamine in ons lichaam op. Zonlicht is de meest natuurlijke manier om voldoende vitamine D op te nemen. De zon heeft langs de ene kant dus zeker zijn positieve effecten op ons lichaam. Langs de andere kant zijn er dan weer heel wat nadelen aan verbonden, met meer schadelijke effecten dan je verwacht. Hoe je het ook draait of keert: de zon levert veel huidschade op. Zeker bij wie onbeschermd de UV-stralen trotseert.

Lees ook: Dit is de oorzaak van een geïrriteerde huid na het zonnen

Huidschade

zonnecrème Vooral je huid moet heel wat schade incasseren van de warme zonnestralen. Veel (onbeschermde) blootstelling aan de zon zorgt voor een versnelde huidveroudering in de vorm van onder andere meer rimpels. Het UV-licht straalt door onze bovenste huidlaag, waardoor het de onderliggende lagen aantast. De huidcellen kunnen doodgaan door deze sterke straling, wat inhoudt dat de celvernieuwing ervan simpelweg ophoudt. Wanneer die celvernieuwing stopt, brengt dat schade aan de vezels in de huid. Je huid zal dan uitzakken, sneller vatbaar zijn voor rimpels en het zal veel langer duren voor de huid kan herstellen. Ook wondjes en andere huidaandoeningen blijven dan langer zichtbaar, omdat het genezingsproces vertraagt door de afwezige celvernieuwing en kapotte vezels. Net daarom is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd jezelf goed te beschermen en in te smeren tegen de zon. Alleen zo vermijd je vervroegde huidveroudering en veel rimpels op oudere leeftijd.

Lees ook: 5 misverstanden over zonnecrème die jouw huid in gevaar brengen

Schade aan de ogen

effect van vetten op lichaam Dat je huid nadelen ondervindt van te sterke zonnestralen dat wist je al, maar wist je dat ook je ogen hier heel wat last door ondervinden? Een zonnebril moet je dus niet alleen opzetten om er goed uit te zien. Door langdurig in de zon te liggen, lopen je ogen heel wat schade op. Een te lange blootstelling aan zonlicht vergroot het risico op oogziektes zoals staar. Verder is slechtziendheid in het algemeen een onmiskenbaar gevolg van te veel UV-straling. Bij kinderen zijn de ogen nog kwetsbaarder dan bij volwassenen. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermende pigmenten. Vergeet dus zeker niet om jouw mini-me van een kwaliteitsvolle zonnebril te voorzien.

Uitdrogingsverschijnselen

drankjes koel houden Het lichamelijke functioneren wordt eveneens beïnvloedt door de zon. De raad om voldoende water te drinken, is er eentje die je best niet zomaar in de wind slaat. Lang in de zon zitten zonder vorm van bescherming of zonder voldoende te drinken droogt je lichaam uit. We zijn niet gemaakt om hitte te overleven zonder het vochtpercentage in ons lichaam opnieuw aan te vullen. Dat is hoogstnodig, omdat je onvermijdelijk veel vocht verliest in de vorm van zweet bij hoge temperaturen. Als je dat niet aanvult, zullen je nieren hier de nadelen van ondervinden.

Lees ook: Meer hydrateren tijdens warm weer dankzij deze 5 tips

Voldoende drinken, jezelf goed insmeren en af en toe de schaduw opzoeken is de boodschap!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"