Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lichamelijk effect vliegen

Welk effect heeft vliegen op je lichaam?

Een vlucht naar een ander land betekent meestal een mooie reis naar een leuke bestemming in het vooruitzicht. Eens je lichaam zich boven de wolken bevindt, kan het zich iets minder comfortabel voelen dan op de begane grond. Dit effect heeft vliegen op je lichaam.

1. Je kan moeilijker naar toilet gaan

opgeblazen gevoel Een vliegtuig vliegt vanzelfsprekend hoog in de lucht, boven de wolken. Dat betekent dat je lichaam aan heel wat luchtdruk is onderworpen. Door de hoogte van het vliegtuig en het feit dat die luchtdruk daar lager is dan normaal, gaat het gas dat aanwezig is in je maag- en darmkanaal uitzetten. Daardoor hebben veel mensen aan boord van een vliegtuig last van winderigheid, een opgeblazen gevoel en nog heel wat andere darmongemakken. Niet zo'n leuk effect van vliegen op je lichaam dus. Bovendien krijgt je bloed minder zuurstof, waardoor je lichaam moeilijker voedsel vervoert naar de dikke darm. Aangezien hier al het voedsel terecht komt dat niet verteerd kan worden, kan dit leiden tot obstipatie en winderigheid. Op hoogte zal je minder goed naar het toilet kunnen gaan, waardoor je met dat opgeblazen gevoel blijft zitten. Je kan dit voorkomen door zo weinig mogelijk te eten voordat je gaat vliegen en door regelmatig even de benen te strekken zodat je lichaam meer zuurstof krijgt.

Lees ook: 3 vruchten die helpen tegen een opgeblazen gevoel

2. Je krijgt een drogere huid

oplossing droge huid Niet alleen de luchtdruk in een vliegtuigcabine is anders dan normaal, ook het vochtgehalte verschilt. In de vliegtuigcabine is het vochtgehalte veel lager dan op de grond. Je huid voelt zich het best bij een vochtigheidsgraad van 40 tot 70%, terwijl het gehalte in de lucht amper 20 % bevat. Daardoor blijft je huid minder gehydrateerd tijdens een lange vlucht. Dat kan de buitenste laag van je huid verslechteren, waardoor die trekkerig aanvoelt en je vlugger last hebt van ontstekingen en onzuiverheden. Je kan dit tegengaan door een serum aan te brengen dat hyaluronzuur bevat. Dit zuur hydrateert de huid heel diep, waardoor die hetzelfde vochtgehalte langer vasthoudt. Dat laagje voorkomt dat het water in je huid sneller verdampt.

Lees ook: Dit is de oplossing voor een droge huid

3. Je benen zwellen op

Aangezien er in het vliegtuig weinig bewegingsruimte is voor je benen en je lang stilzit, voeren je benen minder goed vocht en afvalstoffen af. Daardoor kan je vlug last hebben van opgezwollen benen, voeten en enkels. Vooral vrouwen op oudere leeftijd lopen hier meer risico op. Het is belangrijk om tijdens een lange vlucht regelmatig op te staan om de benen te strekken en de doorbloeding in je benen te stimuleren. Loop dus even door het gangpad of maak een tochtje naar het toilet.

Lees ook: Opgezwollen voeten bij warm weer voorkom je zo

4. Je voelt een druk in je oren

effect vliegen op lichaam De veranderende luchtdruk zorgt niet alleen voor een opgeblazen gevoel, maar levert je eveneens een verandering in het gehoor op. Soms tot die mate dat het pijnlijk wordt. Het oor bestaat uit een binnenste en een buitenste gedeelte. Het buitenoor staat in contact met de buitenlucht, waarbinnen de druk dezelfde is als de luchtdruk. Het middenoor moet een constante druk bevatten die altijd hetzelfde is ongeacht waar we ons bevinden. Dat kan soms tot een onevenwicht leiden, wanneer we bijvoorbeeld in een vliegtuig zitten. Bij een drukverschil van dat niveau kunnen er oorklachten ontstaan in de vorm van oorpijn of het gevoel alsof het oor verstopt zit. Een goede tip om tegendruk te bieden is veel slikken, kauwgom eten of je neusgaten dichtknijpen.

5. Biologische klok in de war

effect vlucht op lichaam Onze biologische klok of ons lichaamsritme wordt om de 24 uur een keertje gereset. Dat ritme heeft een grote invloed op de verhouding tussen onze stofwisseling en de hormonen en hoe die reageren op licht, eten en temperatuur. Als je bijna 12 uur in een cabine opgesloten zit hoog in de lucht, zonder besef van tijd, dan geraakt je biologische klok automatisch in de war. Je lichaam merkt het als je een dag anders spendeert dan gewoonlijk. Heel de tijd vliegen en wachten is niet iets wat je elke dag doet. Die verandering leidt tot een ander cortisolniveau en ook je melatoninegehalte verandert. Dat is de reden waarom we na lange vluchten soms last hebben van een jetlag. Die verstoring van je slaap-waakritme beïnvloedt je concentratie, coördinatie maar evengoed je emoties. Je lichaam is in de war, waardoor je op heel wat situaties overgevoelig kan reageren.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo kom je de dag makkelijk door

Het effect van vliegen op het lichaam is dus groter dan je denkt. Heb jij hier al regelmatig last van gehad?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"