Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eierstokproblemen

Eierstokproblemen: daarom is het belangrijk ze tijdig te herkennen

Een jaarlijks bezoekje aan de gynaecoloog is enorm belangrijk om als vrouw alles eens te laten controleren. Toch is het verstandig om daarnaast af en toe bij je huisarts of bij de gynaecoloog zelf nog een extra check-up te laten doen. Dat kan nooit kwaad. Vooral eierstokproblemen zijn vaak moeilijk te herkennen, omdat de indicatoren niet altijd duidelijk zijn.

Aandachtig checken

eierstokproblemen Eerst en vooral is het niet de bedoeling dat je na het lezen van dit artikel in paniek geraakt. Wat is wel de bedoeling? Gewoon benadrukken dat controles belangrijk zijn om medische problemen te vermijden. Symptomen van bijvoorbeeld eierstokkanker zijn vaak heel onduidelijk, omdat ze ook aan andere dingen toegeschreven kunnen worden. Bijvoorbeeld aan een verandering in een dieet. De signalen zijn hier minder voor de hand liggend dan bij borst- of huidkanker, en daarom des te belangrijker om tijdig te herkennen. Ze zijn makkelijk te negeren, wat het moeilijker maakt om ze op tijd te behandelen. Wanneer je de volgende keer gaat voor een check-up, zorg dan dat jouw dokter de volgende dingen zeker onderzoekt.

1. Voortdurende buik- of bekkenpijn

Wie voortdurend pijn heeft in de buik of in de buurt van het bekken kan dit beter zo snel mogelijk laten nakijken. De kans is groot dat het niets met je eierstokken te maken heeft, maar dan nog moet je de oorzaak weten. eierstokproblemen Bij eierstokkanker geraken veel tumoren verspreidt tot in het bovenste deel van de buik, de dikke darm, helemaal tot aan het middenrif. Dat veroorzaakt vochtophoping en kan die pijn verklaren. Last van buikpijn? Ga eens langs de huisarts om zeker te weten waar die pijn vandaan komt.

2. Minder honger

Problemen met de eierstokken beïnvloeden de darmen en de werking ervan. Dit zorgt soms voor een misselijk gevoel. Je kan je ook eerder vol voelen, terwijl je eigenlijk niet zo veel kan eten. Dat kan omdat je maag minder ruimte heeft door vochtophoping die ontstaat door problemen met de eierstokken. Toch betekent het niet dat wanneer jouw eetlust afneemt je hier sowieso last van hebt. Pas als je meerdere symptomen tegelijkertijd ervaart, kan je best even alles grondig laten controleren.

3. Constipatie

Als je in combinatie met puntje 2 ook een opgeblazen gevoel hebt, terwijl je niets hebt veranderd aan je voedingspatroon of lichaamsbeweging is dat wel verdacht. Dat betekent dat de spierfunctie van je darmen niet optimaal werkt en dat je zeker de oorzaak vlug moet laten achterhalen.

4. Pijn tijdens seks

Als je tijdens of na seks veel pijn hebt in je bekken kunnen eierstokproblemen hier een verklaring voor zijn. Als je bijvoorbeeld een vochtophoping op de eierstok hebt, kan het zijn dat de penis hier tegen wrijft, waardoor jij veel pijn en ongemak ervaart. Een tweede mogelijke verklaring ligt bij hormonale veranderingen door de eierstokken. Dat kan leiden tot vaginale droogheid, waardoor alles wat moeizamer verloopt.

5. Je moet vaker plassen dan anders

Er is niet veel plaats in het bekken. Wanneer er vochtophopingen zijn bij de eierstokken nemen die een groot deel van die plaats in. Dat vocht kan op de blaas drukken, waardoor de capaciteit ervan vermindert en die voller aanvoelt. Dit kan een verklaring zijn voor waarom je plots veel meer moet plassen dan anders, terwijl je niet speciaal meer drinkt.

Lees ook: Maandstonden? Deze ultieme hack zal je grootste pijn verlichten

Onder het motto beter voorkomen dan genezen, is het belangrijk om deze eierstokproblemen tijdig te herkennen. Zeker omdat de symptomen niet alleen typisch zijn voor dit soort problemen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"