Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
elektrisch fietsen

Is elektrisch fietsen even gezond als gewoon fietsen?

Meer en meer mensen kiezen voor een elektrische fiets in plaats van een gewone fiets. Het is een beter alternatief dan de auto en je bent er net een tikkeltje sneller mee op je bestemming dan met een gewone fiets. Maar betekent dit dan ook dat een elektrische fiets even gezond is voor je conditie als een gewone fiets of niet?

Elektrisch fietsen gaat sneller

elektrisch fietsen Je kent het wel: je bent op je gewone fiets aan het zwoegen om die stijle straat omhoog te fietsen en ondertussen zoeft er iemand anders op een elektrische fiets voorbij alsof het niets is. Een moment waarop je ongetwijfeld denkt dat de persoon op de elektrische fiets het makkelijk heeft, omdat hij minder moet trappen. Die andere persoon moet inderdaad minder hard trappen dan jij met de gewone fiets. Ook al is het daadwerkelijk makkelijker om ergens naartoe te rijden met een elektrische motor onder het zadel in plaats van alleen maar je eigen aansturingskracht, dat betekent niet dat fietsers op een elektrische fiets minder hard moeten fietsen dan een gewone fiets. Meer nog, uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie met een elektrische fiets rijdt een even grote lichamelijke inspanning moet doen als fietsers op een gewone fiets, ook al voelt dat misschien niet altijd zo aan. Uiteindelijk is het lichaam nog steeds in beweging en verbrandt het nog steeds heel wat vet tijdens die kleine workout van de dag. Of je nu de elektrische fiets of de gewone fiets neemt, je bent in ieder geval gezonder bezig dan wanneer je met de auto gaat. Lees ook: Makkelijke tips voor meer beweging op kantoor

Is elektrisch fietsen even gezond?

elektrisch fietsen even gezond Elektrisch fietsen is wel degelijk even gezond als gewoon fietsen. Het enige verschil tussen beide verplaatsingsmiddelen? Als je de gewone fiets neemt, verbrand je tijdens korte afstanden net iets meer calorieën en vet dan met elektrisch fietsen. Al geldt dat echt alleen voor korte afstanden. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat elektrisch fietsen op lange termijn voor meer vetverbranding zorgt dan gewoon fietsen, simpelweg omdat wie de elektrische fiets neemt ook kiest voor langere afstanden per fietstocht én de fiets vaker uit de stalling haalt. Je moet je elektrische fiets dus zeker niet thuis laten staan, omdat je er zogezegd minder energie mee verbruikt. Op lange termijn kom je er beter uit omdat het mensen meer aanzet tot beweging en bijgevolg dus het metabolisme een boost geeft. Lees ook: 5 overtuigende redenen om vaker te gaan fietsen Elektrisch fietsen even gezond als gewoon fietsen? Zeker! En op het einde van de dag is het dat beetje beweging dat telt. Alles is beter voor je lichaam én voor het milieu dan het nemen van de auto. Blijven fietsen dus!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"