Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
eten zonder bij te komen

Eten zonder bij te komen: dit is waarom sommige mensen het kunnen

Dat ene familielid kan probleemloos eens zondigen met wat chips zonder één grammetje bij te komen, terwijl jij nog maar naar chips moet kijken en alweer een kilo meer weegt. Of beeld je dit jezelf maar in? Nee, toch niet. Sommige mensen kunnen meer eten zonder te komen.

Toch betekent dat niet dat jij niet succesvol kan afslanken. Dit is waarom het lijkt alsof sommige mensen zo veel kunnen eten zonder bij te komen. Het is natuurlijk niet zo dat iemand echt alles kan eten zonder bij te komen. Het lijkt misschien alsof er een gigantisch verschil is tussen iemand die gezond slank is en af en toe zondigt en iemand die nog overgewicht heeft en daarvoor op zijn eten let en eigenlijk nooit zondigt. Niets is minder waar. Het gaat over meer dan alleen maar de hoeveelheid eten die iemand opeet.

Rustmetabolisme

eten zonder bij te komen Er bestaat zoiets als het rustmetabolisme. Dat is het tempo waarin jouw lichaam voeding omzet in bouw- en brandstoffen zonder dat je er zelf iets voor moet doen. Dat rustmetabolisme bepaalt voor het grootste gedeelte onze energiebehoefte. Het maakt duidelijk wat de hoeveelheid energie is die je lichaam nodig heeft om te functioneren en is eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam in rust verbrandt. Dat verschilt per persoon op basis van factoren zoals lengte, leeftijd, geslacht en gewicht. Een groter lichaam heeft bijvoorbeeld een grotere energiebehoefte dan een kleiner lichaam. Verder beïnvloedt de lichaamssamenstelling ook hoeveel energie je verbruikt. Wie meer spieren heeft zal een hoger rustmetabolisme hebben dan wie meer vet heeft.

Hoeveel en wat je eet

 Al die factoren samen bepalen hoeveel je eigenlijk kan eten zonder bij te komen. Onthoud daarbij ook nog dat je vooral bijkomt wanneer je veel meer energie opneemt dan je verbrandt. Net zoals afvallen in de omgekeerde richting werkt. Je zal alleen die overbodige kilo's verliezen wanneer je meer energie verbrandt dan je opneemt. Een snel rustmetabolisme betekent dat je een snelle natuurlijke stofwisseling hebt. Hierdoor verbrandt je lichaam de energie die je opneemt in de vorm van voeding sneller dan bij iemand met een trager rustmetabolisme. Het ligt dus simpelweg aan dat lichamelijk proces. Of toch niet helemaal?

Lees ook: Een tekort aan dit mineraal kan jouw metabolisme vertragen

Misverstand

yoga mentale gezondheid De verklaring voor waarom het lijkt dat iemand alles kan eten zonder bij te komen, gaat nog iets verder dan dat rustmetabolisme alleen. Waarom? Omdat je zelf een invloed hebt op dat metabolisme. Het is een misverstand dat iemand bij wijze van spreke dik wordt door naar één chipje te kijken, terwijl de andere persoon er met een gerust hart honderd opeet. Wie een snelle stofwisseling heeft, leidt in het algemeen een actiever leven dan iemand met een trager leven, waardoor die guilty pleasure misschien net iets minder impact heeft op het gewicht. Het type mensen dat alles lijkt te kunnen eten zonder dik te zijn, beweegt meestal veel meer op een dag dan zij die het gevoel hebben dat ze amper iets kunnen eten. Verder is er ook nog het feit dat veel mensen hun voedselinname op een dag onderschatten. Dat ene stukje cake bij de koffie maakt wél een verschil als je bezig bent met afslanken en graag een gezonder lichaam wilt. De trap nemen in plaats van met de lift te gaan, maakt ook een verschil. Elk detail van je dag dat te maken heeft met voeding of beweging draagt bij tot dat rustmetabolisme.

Lees ook: 6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd

De verklaring voor waarom sommige mensen kunnen eten zonder bij te komen, steunt dus grotendeels op de snelheid van je rustmetabolisme. Je mag daarbij zeker niet vergeten dat iemand die een actiever leven leidt ook simpelweg meer kan eten, omdat die een grotere energiebehoefte heeft. Afvallen is bovendien nooit makkelijk en is een volledig individueel proces. Het geheim achter succesvol afvallen? Stop met jezelf te vergelijken met andere mensen en focus je op je eigen vooruitgang.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo