Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
opgeblazen buik door stress

Extra buikvet door stress: zo geraak je er vanaf

Je darmen zijn grotendeels verantwoordelijk voor hoe opgeblazen of plat je buik eruitziet. Voor hoe goed het er in het darmstelsel aan toegaat, is de voeding die je consumeert dan weer verantwoordelijk. Toch zijn er nog veel meer factoren die een opgeblazen buik veroorzaken dan voeding alleen. Ook een opgeblazen buik door stress kan voorkomen en meer zelfs: stress kan buikvet creëren. Hoe geraak je van dat extra buikvet door stress - of zeg maar gerust stressbuik - af?

Overlevingsmechanisme

buikvet verliezen Wanneer je onder grote stress staat, zijn je darmen en je maag hier vaak het eerste slachtoffer van. Dat resulteert regelmatig in extra buikvet door stress. Hoe dat komt? Tijdens stressvolle momenten maakt ons lichaam hormonen aan die de opslag van vetten rond de buik stimuleren. Dat is een overblijfsel uit de tijd van onze voorouders. Toen zij zich bedreigd voelden, waardoor het lichaam stresshormonen aanmaakte om te overleven, zorgde het lichaam voor extra reserves in de vorm van extra vetten. Vandaag heeft ons lichaam nog steeds datzelfde mechanisme wanneer we onder grote druk staan. Met het grote verschil dat we die extra vetten vandaag eigenlijk niet meer nodig hebben, maar het vet hoopt zich wel nog steeds op tijdens stresserende periodes.

Lees ook: Het stresshormoon cortisol verminderen? Deze 3 efficiënte tips helpen jou

Het gevaar van buikvet

platte buik Die stressvetjes die je er op die manier bij krijgt, zijn jammer genoeg minder onschuldig dan je denkt. Hoe meer buikvet, hoe meer subcutaan vet er zich verzamelt rond je organen. Wanneer je veel vet hebt rond je vitale organen is dat nefast voor je gezondheid. Bij wie dat vetpercentage echt volledig uit de pan swingt, kan dat op lange termijn leiden tot orgaanfalen, diabetes, hartproblemen, hersenbloedingen en ga zo maar door. Toch maar even ontstressen dan?

Lees ook: Dit is waarom buikvet gevaarlijk is (en zo verbrand je het)

De oplossing

In dit geval is dat extra buikvet niet afkomstig van ongezonde voeding of te weinig beweging. Het enige wat je kan doen om hier vanaf te geraken, is simpelweg de oorzaak van het probleem aan te pakken: stress. Te veel stress is nergens goed voor. Zeker niet voor je buikje dat je zo graag kwijt wil. Onderneem een rustgevende yogasessie, doe even niets wanneer dat kan, ga sporten om je hoofd leeg te maken, kook een gezonde maaltijd waar je achteraf van kan genieten, spreek af met vrienden, ... Zolang je je hoofd maar kan leegmaken!

Lees ook: Een natuurlijk hulpmiddel tegen stress vind je bij deze voeding

Extra buikvet door stress kan je dus makkelijk voorkomen door op tijd en stond te ontspannen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"