Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Fabels over de menopauze

Fabels over de menopauze

Je krijgt last van opvliegers en je gewicht gaat flink toenemen, zijn veel genoemde symptomen wanneer je in de overgang geraakt. Maar is dat ook echt zo? Lees deze fabels over de menopauze en kom erachter.

Fabels over de menopauze

 De overgang begint met 50 jaar

voorbereiden op de menopauzeDe begint wanneer de eisprong begint af te nemen. Gemiddeld is dat tussen de 45 en 55 jaar. Maar dat dat precies rond je 50e gebeurt is niet waar. Sommige vrouwen ervaren al vroeg in de 40 een verandering in hun menstruatie, terwijl anderen er pas laat in de 50 mee te maken krijgen. Ongeveer de helft van alle vrouwen heeft op vijftigjarige leeftijd de menopauze bereikt. Weet je wanneer de overgang bij je moeder, oma en/of tante is gestart? Dan kan dat een goede indicatie zijn voor wanneer de menopauze zich bij jou aandient.

Je komt bij tijdens de menopauze menopauze

Wanneer hormonen in het lichaam veranderen, kan het metabolisme vertragen. Hierdoor neemt de kans op gewichtstoename toe. Maar er geen bewijs dat de menopauze daadwerkelijk gewichtstoename veroorzaakt. Onderzoekers hebben daarentegen wel ontdekt dat door de daling van de oestrogeenspiegels de vetopslag kan verschuiven van de heupen en dijen, naar de buik. Hierdoor bestaat dus de kans dat het buikvet toeneemt. De combinatie van vetverschuiving, een vertraagd metabolisme en een weinig beweging kan gewichtstoename veroorzaken. Wanneer je echter gezond eet en regelmatig actief beweegt vermijdt je niet alleen gewichtstoename, maar zal ook de hoeveelheid spiermassa en de botgezondheid verbeteren.

Je hebt geen zin meer in seks menopauzeHet klopt dat dalende geslachtshormonen tijdens de overgang een verandering in libido kunnen veroorzaken. Maar een minder libido is niet volledig toe te schrijven aan het gevolg van hormonale schommelingen. Het is aannemelijker dat factoren als mentaliteit (depressie, prikkelbaar), energieniveaus en leefstijlfactoren (dieet, stress) hier een grotere invloed op hebben. Wanneer je voor de menopauze van seks genoot, is de kans groot dat je ervan zult blijven genieten. Het enige nadeel kan vaginale droogheid zijn. Vaginale droogheid kan optreden bij een daling van de oestrogeenspiegels, dit kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap. In dit geval kunnen kleine doses oestrogeencrèmes en smeermiddelen het probleem oplossen.

Iedere vrouw in de overgang krijgt last van opvliegers

Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt last van opvliegers en nachtzweten, en dat betekent dus dat 20% dit niet krijgt. Van de vrouwen die in de menopauze wel opvliegers ervaren, krijgen sommigen extreme opvliegers, terwijl anderen slechts milde symptomen ervaren.

Enkel hormoonvervangende therapie kan menopauze klachten verhelpen

SkinnyLove ondersteunt je effectief tijdens de menopauzeEr zijn ook andere, natuurlijkere, manieren om de frequentie en intensiteit te verminderen. Het drinken van SkinnyLove helpt je hierbij. SkinnyLove maakt namelijk komaf met een aantal van de kwalen die de menopauze met zich meebrengt en ondersteunt het afslanken¹ op een natuurlijke manier. Zeg maar hallo tegen je terug fit voelen en een slankere jij met een stralende huid! Door SkinnyLove te drinken, leer je jouw lichaam de kracht van de natuur kennen. Die kracht zorgt ervoor dat je lichaam zich herprogrammeert. Hierdoor schiet je vetverbranding²  in actie, heb je minder zoete cravings en geraakt je energieniveau opnieuw in balans. Andere manieren zijn onder andere het aanpakken van factoren die symptomen kunnen verergeren, zoals: depressie, angst, alcoholgebruik en roken. Voor hulp hierbij neem je best contact op met je huisarts.

De menopauze is vreselijk vlot afvallen tijdens de menopauze

De overgang hoeft absoluut geen hel te zijn. Hoewel sommige vrouwen veel overgangsverschijnselen ervaren, ondergaan ook veel vrouwen er weinig tot geen. Vrouwen die goed voor zichzelf zorgen ervaren over het algemeen de menopauze met een pak minder of mildere klachten.

Tot slot

De menopauze is voor veel vrouwen een ingrijpende tijd. Naast alle lichamelijke veranderingen, is het ook een transitie naar een volgende levensfase. Een levensfase die onder andere het einde van de vruchtbaarheid kenmerkt. Voor veel vrouwen een stukje vrouwelijkheid dat zij voor hun gevoel kwijtraken. Hoewel er veel aan te doen is om deze transitie zo soepel mogelijk te doorlopen, kan het ondanks alle inspanningen voor sommigen vrouwen heel zwaar zijn. In dat geval adviseren we je om contact op te nemen met een gespecialiseerde arts.

Lees ook: Menopauze, klachten en oplossingen 

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"