Fibromyalgie: wat is het en hoe ga je er mee om?
Fibromyalgie is de tweede meest voorkomende aandoening aan botten en spieren. Toch wordt fibromyalgie vaak verkeerd gediagnosticeerd en verkeerd geïnterpreteerd. De klassieke symptomen zijn wijdverspreide spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Omdat verschillende SkinnyLove* gebruikers er last van hadden geven we je extra uitleg.
Helaas is er geen afdoende genezing voor fibromyalgie. Maar een combinatie van medicijnen, lichaamsbeweging, stressbeheersing en gezonde gewoonten kan je symptomen voldoende vergemakkelijken om een normaal, actief leven te kunnen leven.SkinnyLove* gebruikers over fibromyalgie
Video’s zoals deze, van Muriël die al 10 jaar lang fibromyalgie patiënte is, zijn typisch voor wat een heleboel SkinnyLove* gebruiksters ons spontaan vertellen. Bekijk hem eventjes. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om onmiddellijk naar de video te kijken en luisteren, dit zijn een aantal sleutelzinnen ervan:
- “10 jaar lang neem ik heel zware medicatie”
- “na 7 weken SkinnyLove* neem ik geen enkele medicatie meer, noch voor fibromyalgie, noch voor spastische darmen, noch voor reflux, noch een slaapmiddel om te kunnen slapen”
- “10 jaar lang kon ik haast niet slapen van de pijn, kon ik mij moeilijk concentreren op mijn werk en was mijn leven geleid door pijn”
- “SkinnyLove* heeft echt mijn leven veranderd”
KLIK HIER EN ONTDEK MEER OVER SKINNYLOVE*
Oorzaken van fibromyalgie
Artsen zijn niet echt zeker wat het veroorzaakt, maar sommigen denken dat een probleem met hoe je hersen- en ruggenmerg pijnssignalen vanuit je zenuwen verwerken aan de basis ervan ligt. We weten dat bepaalde elementen erop wijzen dat je het waarschijnlijker krijgt: - Je bent een vrouw - Je hebt nog een pijnlijke ziekte, zoals artritis, of een infectie - Je hebt een stemmingsstoornis, zoals angst of depressie - Je bent fysiek of emotioneel mishandeld of hebt PTSD ( posttraumatic stress disorder ) - Je doet zelden aan sport en beweging - Andere familieleden hebben het
Symptomen van fibromyalgie
Eenvoudig gezegd, zo’n beetje overal pijn hebben. Vaak voorkomende symptomen zijn onder meer: - Spierpijn, brandende pijn, spierspasmen of stijfheid - Lage pijndrempel of gevoelige punten - Uitputtende vermoeidheid - Problemen met concentreren en onthouden, genaamd “fibro mist” - Slaaploosheid of niet goed slapen - Je nerveus, bezorgd of depressief voelen - Fibromyalgie kan aanvoelen als osteoartrose, bursitis (slijmbeursontsteking) of tendinitis (peesontsteking). Maar in plaats van pijn in een welbepaald gebied, kan de pijn en stijfheid overal doorheen je lichaam aanwezig zijn. Andere fibromyalgie symptomen kunnen zijn - Buikpijn, opgeblazenheid, koorts, obstipatie en diarree (prikkelbaar darm syndroom) - Hoofdpijn - Droge mond, neus en ogen - Gevoeligheid voor koude, hitte, licht of geluid - Vaker plassen - Door gevoel of tinteling in je gezicht, armen, handen, benen of voeten.
Behandeling van fibromyalgie
Afhankelijk van je symptomen kan je arts pijnstillers, antidepressiva, spierontspanners en medicijnen voorschrijven die je helpen slapen. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen je ook helpen. Sterkere medicijnen, zoals opiaten, hebben de neiging om op de lange termijn niet goed te werken, en je zou er afhankelijk van kunnen worden. Regelmatige en gematigde oefening is een sleutel om fibromyalgie te beheersen. Je wil activiteiten met een lage impact uitvoeren die je uithoudingsvermogen opbouwen, je spieren stretchen en versterken en je vermogen verbeteren om gemakkelijk te verplaatsen. Denk aan activiteiten als yoga, tai chi, pilates of zelfs wandelen. Beweging maakt ook endorfines vrij, die pijn, stress en neerslachtigheid verminderen. En bewegen kan je beter helpen slapen. Je kan complementaire therapieën proberen, waaronder massage, acupunctuur en chiropractische manipulatie, net het doel de pijn en stress te verminderen.
KLIK HIER EN LEES MEER OVER SKINNYLOVE
Overgewicht fibromyalgie relatie
Het dragen van overtollig lichaamsgewicht verhoogt het pijnniveau en de mate waarin wijdverspreide pijn voorkomt bij mensen met fibromyalgie. Het ratelt ook de ernst aan van andere symptomen van dit chronische pijnssyndroom op. Studies hebben aangetoond dat zwaarlijvige mensen met fibromyalgie niet zo fysiek sterk of flexibel zijn, meer slaapproblemen hebben, grotere niveaus van angst en depressie ervaren en een lagere kwaliteit van het leven ondervinden dan ‘gezonde’ mensen met fibromyalgie. De band tussen obesitas en pijn is sterk, zegt Akiko Okifjui, PhD, een onderzoeker in het Pain Management Center aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City. “Onderzoek toont aan dat obesitas de ernst van symptomen en de pijngevoeligheid bij bijna alle chronische pijnlijke aandoeningen, waaronder fibromyalgie en artrose, verhoogt” zegt ze. Hoe meer mensen wegen, hoe meer pijn ze hebben, geeft ze aan. Een editoriaal uit 2015 over de pijn-obesitas-koppeling, gepubliceerd in Pain Management, heeft zo bijvoorbeeld gemeld dat mensen die overgewicht hebben (BMI tussen 25-25,9) 20% meer chronische pijn hebben dan gezonde mensen, terwijl obese personen (BMI tussen 30-34) of zeer obese mensen (BMI tussen 35-39) respectievelijk 68% en 136% meer pijn ervaren.
Pijnlijke overbelasting
Overbelaste gewrichten leggen een deel uit van de pijn-fibromyalgie relatie, zegt Okifuji. “Hoe hoger je gewicht, hoe meer het belast en druk zet op je gewrichten, vooral in de onderste delen van je lichaam. Dit kan je pijnniveau negatief beïnvloeden,” schrijft ze. Deze bevinding werd bevestigd in een studie uit 2010, gepubliceerd in het ‘Journal of Pain’. Kortweg, obese mensen ondervinden een verhoogde gevoeligheid voor pijn, in vergelijking tot mensen met een lager gewicht, in het bijzonder in het onderste deel van het lichaam. “Deze extra gevoeligheid in het onderste uiteinde wijst ook op mechanische belasting als oorzaak van pijn in fibromyalgie,” concludeert Akiko Okifjui. Overgewicht als vorm van ontsteking “Cellen in het vetweefsel zijn chemisch actief en geven een aantal eiwitten en andere chemicaliën vrij die doorheen je hele lichaam ontstekingen veroorzaken“, zegt Okifuji. “Onderzoekers beginnen obesitas te vergelijken met een genormaliseerde staat van constante lage graad – ontsteking,” zegt ze. “Hoewel fibromyalgie geen ontstekingsziekte is zoals reumatoïde artritis, speelt een verhoogde algemene ontsteking waarschijnlijk een rol bij het verhogen van pijn en gevoeligheid.”
Gewichtsverlies verbetert effectief fibromyalgie symptomen
Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in ‘Clinical Rheumatology‘ vergeleek individuen met fibromyalgie die hun BMI ongeveer drie punten verlagen, genoeg om de meeste onder hen te verplaatsen van de obesitas naar de overgewicht classificatie, met andere proefpersonen wiens gewicht stabiel bleef. Mensen in de groep van de gewichtsverliezers vertoonden aanzienlijk verbeterde scores inzake ontstekingsproteïnen en bijna alle fibromyalgie symptomen, waaronder pijn, depressie en slaapstoornissen.
Conclusie
Het lijkt een uitgemaakte zaak dat als je aan fibromyalgie lijdt het des te belangrijker is dat je je overgewicht zo veel mogelijk beperkt. Hierbij kan SkinnyLove* je goed ondersteunen. Bovendien melden tal van vrouwen die al vele jaren aan fibromyalgie leiden dat ze zich echt veel beter dankzij SkinnyLove*. Omdat SkinnyLove* 100% natuurlijk is, kan het zeker geen kwaad voor jou om het ook te proberen. ** voor alle duidelijkheid, wij de makers van SkinnyLove* zijn geen artsen en we adviseren je zeker niet medisch advies van je behandelend geneesheer in de wind te slaan; raadpleeg en overleg met je geneesheer hierover.