Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
fruitsoorten van de herfst

De lekkerste fruitsoorten van de herfst die je moét proeven

Seizoensfruit en seizoensgroenten horen standaard thuis in je winkelmand en je koelkast. Niets zo lekker als de vruchten die in het seizoen op hun best zijn, omdat ze dan groeien en bloeien in optimale omstandigheden. Door te kiezen voor seizoensfruit beperk je heel wat voedselkilometers die geïmporteerd fruit anders moet afleggen. Dat is nog niet alles: met het fruit van het seizoen voorzie je jouw lichaam van allerlei voedingsstoffen die het tijdens deze periode van het jaar extra hard kan gebruiken. Voedingsstoffen die bijvoorbeeld bijdragen aan een sterker immuunsysteem, zodat jij helemaal gewapend bent om de kwaaltjes van koning winter te snel af te zijn. Dit zijn de allerlekkerste fruitsoorten van de herfst die je absoluut moét proeven.

Tip: Wil je helemaal gezond doen? Kies dan voor de fruitsoorten van de herfst die van biologische teelt zijn. Deze vruchten groeien zonder kunstmest of chemische beschermingsmiddelen, waardoor je van de vrucht in zijn puurste vorm kan smullen en er het maximum van voedingsstoffen kan uithalen. Bio is beter.

1. Appels

snel een platte buik Een appeltje voor de dorst én voor de honger brengt jou dit seizoen een verzadigd gevoel. En vooral: heel wat vitamientjes. Appels dragen in zich de natuurlijke stof pectine. Deze stof verlaagt de slechte cholesterol in je bloed en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Verder stimuleert pectine uit een appel de goede bacteriën in je maag- en darmstelsel, waardoor de spijsvertering vlotter verloopt. Ook helpt het natuurlijke stofje tegen diarree. Naast pectine bevat een appel vitamine B1, B2, B6, C en E. De mineralen calcium, magnesium en kalium zijn eveneens sterk vertegenwoordigd, om over de hoeveelheid vezels nog maar te zwijgen. Bovendien stimuleren appels gewichtsverlies, omdat ze je verlossen van je hongergevoel voor weinig calorieën. Eet een Craving killer bar met appel en kaneel voor extra gezondheidsvoordelen.

Lees ook: Waarom je écht elke dag een appel moet eten

2. Druiven

De zoete en frisse druiven horen thuis in onze fruitmand deze herfst. Ook druiven bevatten pectine, net zoals de appels, maar in iets mindere mate. Voornamelijk via rode druiven krijg je veel flavonoïden binnen. Meer specifiek bevatten rode druiven anthocyanen. Die stof is verantwoordelijk voor de kleur van het fruit, maar heeft eveneens een onstekingsremmende functie, beschermt de lever en houdt de bloeddruk onder controle. Een van de fruitsoorten van de herfst die ideaal is om je immuunsysteem mee te boosten. En nog een extra pluspunt? Druiven behoren tot de meest vetverbrandende vruchten. Perfecte keuze voor een slanke herfst.

Lees ook: Wat zijn de gezondste druiven: wit of rood?

3. Kiwi

Onlangs maakten we al kennis met de kiwibes, maar de echte ster van dit seizoen is de volwaardige kiwi. Een kiwi is een vitaminebommetje dat je jouw lichaam zeker cadeau wil doen tijdens de koude wintermaanden die doorgaans gepaard gaan met een iets mindere weerstand. Van het heldergroene vluchtvlees tot de zwarte pitjes en de schil: alles aan de kiwi is eetbaar. Zo kan je optimaal genieten van alle gezondheidsvoordelen die de kiwi als een van de lekkerste fruitsoorten van de herfst jou te bieden heeft. Door de rijkelijke hoeveelheid vezels in combinatie met een lage glycemische index geeft de kiwi in tegenstelling tot andere fruitsoorten minder snel pieken in de bloedsuikerspiegel. Daardoor verloopt je spijsvertering vlotter en is je darmmicrobioom in evenwicht. Twee factoren die afvallen bevorderen.

Lees ook: Waarom elke dag een kiwi eten een goed idee is

4. Mandarijn

fruitsoorten van de herfst Meet the mandarijn. Al moeten we deze citrusvrucht vast niet meer voorstellen, aangezien ze een trouwe bewoner van de fruitmand is tijdens het najaar. Dat de zoete en sappige vrucht elk jaar opnieuw trouw terugkeert naar zijn vaste plek in jouw fruitverzameling valt volledig te begrijpen, aangezien er weinig vruchten zijn die erin slagen zo’n glimlach op ons gezicht te toveren. Als sterke bron van vezels zorgen de mandarijntjes voor een lang verzadigd gevoel waardoor ze bijdragen aan een gezond gewicht. Toch doen ze meer dan dat, want daarnaast voeden ze een gezonde en stralende huid van binnenuit door alle antioxidanten waarmee ze komen. Meer mandarijntjes, please!

Lees ook: 7 positieve eigenschappen van vitamine C

5. Pompelmoes

We blijven nog even in de categorie van de citrusvruchten met de tropische pompelmoes. De zurige en zoete smaak van dit herfstfruit doet ons het water al in de mond lopen. De krachtige gezondheidsvoordelen die je erdoor ervaart maken ons daarnaast ook nog eens heel gelukkig. Wie elke dag een grapefruit eet, versterkt zijn weerstand zonder twijfel. Dat komt omdat het vitamine C-gehalte van deze vrucht heel hoog is. Dat in combinatie met de antioxidanten zorgt voor een sterker immuunsysteem, een gezonder hart en een stimulans voor je dieet. Kom maar hier met die pittige pompelmoes. Geen fan van de zurige smaak? Probeer dan eens het natuurlijke drankje SkinnyLove om de smaak van de pompelmoes wat te verzachten. Pompelmoes is een van de ingrediënten naast onder andere kurkuma, gember en matcha groene thee. Het drankje stimuleert je vetmetabolisme en het afslanken

².

Lees ook: Is pompelmoes pittig voor je dieet?

6. Mango

mango Mmm… mango! Is het eerste wat in onze gedachten opkomt wanneer we aan mango denken. Alleen al voor de vrolijke kleur willen we deze als een van de fruitsoorten van de herfst absoluut in onze fruitmand zien liggen. Hij fleurt die grijzige herfstdagen net dat tikkeltje meer op. De vrucht biedt jou een optimale spijsvertering aan, minder risico op kanker én een gezonde hersenfunctie. Daarnaast is ook mango stimulerend voor gewichtsverlies. Het is een veelzijdige vrucht die heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen in zijn samenstelling.

Lees ook: Dit wist je nog niet over mango

Wil je van twee fruitsoorten van de herfst in één keer profiteren? Voeg de Craving killer bar met mango en mandarijn dan toe aan jouw tussendoortjes dit seizoen. Een heerlijke combinatie die jou door een slank en gezond najaar loodst.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"