Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
creativiteit stimuleren

Gebrek aan inspiratie? Zo kan je creativiteit stimuleren

We kennen het allemaal wel: de beste ideeën komen op de momenten dat je niet bezig bent met de opdracht waarvoor je iets moet bedenken. Creativiteit en inspiratie kennen geen grenzen en duiken op wanneer ze willen. Maar wat als je met een deadline zit en je moet echt met iets nieuws afkomen? Hoe kan je creativiteit stimuleren?

Loslaten

Heb jij vaak plots inspiratie voor een project op het werk wanneer je toevallig onder de douche staat? Zie je die hele presentatie plots in elkaar vallen wanneer je terugkomt van het sporten? Dan ben je zeker niet alleen. Wanneer je hopeloos op zoek bent naar een invalshoek voor een nieuwe opdracht is de kans klein dat het lampje gaat branden. Het is belangrijk om even afstand te nemen en alles op een andere manier te bekijken. creativiteit stimuleren Loslaten is hierbij essentieel. Door even op iets anders te focussen, geef je jouw hersenen de tijd om rustig alle prikkels te verwerken en met een idee te komen. Wat vaak ook helpt is gewoon aan iets beginnen. Begin gewoon met het schrijven van een tekst en zie waar je uitkomt. Wie weet maak je zo iets veel beter dan wanneer je hopeloos blijft zoeken naar een invalshoek. Je even bezighouden met een hobby kan ook helpen om je gedachten af te leiden van de opdracht.

Wanneer ben je productief?

 Alleen maar met je job bezig zijn werkt nefast ten aanzien van je ideeën. Je werkt niet elk moment van de dag even productief. Achterhaal daarom wanneer je het productiefst bent. Op die manier kan je de taken die veel mentale concentratie vereisen op die momenten inplannen. In de overige tijd plan je dan bijvoorbeeld wat luchtigere taken, een brainstorm of ontspanning in. Ook tijdens die ontspanning kan je plots een topidee bedenken.

Lees ook: Korte werkdagen zijn echt beter (3 redenen om je baas te overtuigen!)

Mindfulness

De ene persoon is natuurlijk creatiever dan de andere, maar iedereen kan wel op originele ideeën komen. Eén van de belangrijkste tips hierbij is dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Door met nieuwe ogen naar de wereld te kijken, heb je een frissere blik op de wereld. Dan is je brein meer geneigd om inspiratie en creativiteit te stimuleren. creativiteit stimuleren Mindfulness kan hierbij helpen. Wie mindful leeft is zich bewust van zijn denken en zijn handelen. Op die manier kan je bepaalde gedachten 'ontdenken' en ertegen ingaan. Probeer eens uit je vaste routine te stappen en een nieuwe weg naar huis te nemen. Je kiest bewust voor iets nieuws, waardoor je nieuwe indrukken opdoet. Dat leidt vervolgens tot vernieuwende inspiratie waarmee je een topprestatie op het werk kan neerzetten. Hoe ga jij te werk om creativiteit te stimuleren?
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo