Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bronnen calcium

Geen fan van kaas? Zo pak je toch voldoende calcium

Kwaliteitsvolle geiten-en schapenkaas zijn goede bronnen aan calcium, maar wat als je kaas niet door je keel krijgt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of ADH ligt op 1000 mg. Voor vrouwen boven 50 jaar wordt 1200 mg aangeraden.

Maar je lust geen kaas, zei je? Geen nood, er bestaat een lange reeks plantaardige en dierlijke bronnen waar geen zuivel aan te pas komt. Dit is onze top 5 aller tijden:

1. Vleesvervangers

Speltseitan en tofu leveren per 100 gram ongeveer 200 g calcium en zijn dus perfecte oplossingen om zuivel te vervangen. Op zoek naar inspiratie en ben je benieuwd naar de voedingswaarde van deze vleesvervangers?

Lees ook: Hoe voeg je makkelijk eiwitten toe aan je maaltijd?

2. Groene bladgroenten

Wist je dat alle koolsoorten goede bronnen aan calcium zijn? Daarnaast doen vooral spinazie, sperziebonen en broccoli het goed (per portie bevatten ze tussen 150 en 450 mg), op de voet gevolgd door wortelen en paprika.

3. Rabarber

Rabarber is de vriend van elke afvaller. Het zit vol kalium en gezonde, prebiotische vezels die je dieet ondersteunen. Per portie gekookte rabarber ben je zo'n 87 mg calcium rijker. Bij ander fruit varieert dat, maar gemiddeld krijg je door het eten van sinaasappels, peren, appels en bananen tussen 5 en 80 mg extra binnen.

4. Water

Heb je er ooit aan gedacht om mineraalwater verrijkt met calcium te kopen? Als het antwoord negatief is, kan je beter nu starten. Per klein glas drink je 80 mg calcium. Mooi meegenomen!

Meer lezen? Start hier of Zo start je met een efficiënt ochtendritueel

5. Sardines en zalm in blik

Niet alleen is zalm in blik rijk aan kalium (396 mg/100 g), maar eenzelfde portie levert je ook nog eens 21 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, terwijl dat met een blikje sardines zelfs 35% is. Meer weten over de gezondheidsvoordelen van vette vis?

Lees ook: 7 gezonde gewoonten uit Japan

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"