Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
geheim achter geluk

Het geheim achter geluk is deze huishoudelijke taak (en dat heeft nog veel andere voordelen)

Hoeveel artikels of boeken zouden er al gewijd zijn aan het geheim achter geluk? We gokken heel veel. Geen onderwerp dat zoveel aan bod komt als het vinden van geluk en jezelf gelukkiger maken of de beste versie van jezelf worden om dat geluk na te streven. Maar wat blijkt nu? Het geheim achter geluk is stiekem heel eenvoudig. Meer nog, het uitvoeren van een simpele huishoudelijke taak in de ochtend zou je geluksgevoel automatisch een boost geven.

Twee verschillende soorten mensen

zomergevoel langer vasthouden Ben jij eerder miss organized of miss sloddervos? Je hebt mensen die 's morgens graag uit hun bed komen en mensen die zich liefst nog een uurtje of twee extra willen omdraaien. Daarnaast heb je evengoed mensen die altijd ontbijten en mensen die nooit ontbijten. Net zoals je mensen hebt die 's morgens uitgebreid de tijd nemen om hun bed op te maken en mensen die hun bed er slordig laten bijliggen. Die laatste optie uit die laatste vergelijking blijkt nochtans geen al te best idee te zijn. Deze huishoudelijke gewoonte verklapt niet alleen veel over je persoonlijkheid, maar doet ook veel voor je gemoedsrust voor de rest van de dag.

Lees ook: In 4 eenvoudige stappen naar een minimalistische levensstijl

Hello happiness

Je bed opmaken lijkt misschien een nutteloze bezigheid, maar het blijkt daadwerkelijk heel wat positieve effecten te hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voor dat er een onmiskenbaar verband bestaat tussen je bed opmaken en je algemene geluksgevoel. Dat verband heeft te maken met het feit dat mensen die hun bed 's morgens opmaken minder chaos in hun hoofd hebben en een beter overzicht bewaren. Mensen met een rommelige leefomgeving hebben doorgaans meer stress dan mensen die alles opruimen en minder georganiseerd leven. Het gaat hier dus over meer dan gewoon eventjes je kussen goed schudden. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat wie 's morgens plichtbewust zijn lakens goedlegt, ook meer seks heeft dan wie zijn bed standaard onopgemaakt achterlaat. Dat maakt je opnieuw gelukkiger dan de categorie die zijn lakens in een rommeltje laat liggen. Waarom? Omdat er tijdens seks heel wat hormonen vrijmaken die jou automatisch gelukkiger maken. Niet alleen het verliefdheidshormoon serotonine komt vrij, maar ook de hormonen oxytocine en vasopressine. Oxytocine is het knuffelhormoon bij uitstek, een hormoon dat je geliefd doet voelen en een kalmerend effect heeft. Vasopressine is het hormoon dat vrijkomt wanneer je opgewonden geraakt en pompt serieus wat adrenaline door je lichaam.

Meer mentale discipline

touwtjespringen Het geheim achter geluk blijkt dus een eenvoudige huishoudelijke taak te zijn. Toch levert die taak jou nog meer op dan alleen meer geluk en meer seks. Wanneer je dagelijks gewoonten aanhoudt zoals het opmaken van je bed, creëer je meer mentale discipline en sta je sterker in je schoenen. Dat zorgt voor een positieve mentaliteit, een voldaan gevoel en zelfs voor meer productiviteit doorheen de dag. Hoe dat komt? Eigenlijk valt het te verklaren door hoe je jezelf voelt als je die eenvoudige taak volbracht hebt en het gevoel dat je ervan krijgt wanneer je weer terug thuiskomt. Het geluk zit in kleine simpele dingen. Wanneer je aandacht besteedt aan dingen zoals een proper opgemaakt bed of een opgeruimde kamer, leer je die dingen ook meer appreciëren, waardoor je dankbaarder door het leven gaat. Het maakt eigenlijk niet uit hoe klein de taak is die je uitvoert, je voelt je standaard positiever en gelukkiger wanneer je er aandacht aan besteedt en die taak elke dag succesvol voltooid.Bovendien heb je een hele dag een mooi vooruitzicht voor wanneer je weer thuiskomt: je bed ligt er mooi bij en je kan dubbel zo gelukkig weer onder die warme lakens kruipen. Toch één zekerheid in het leven waar je zelf voor kan zorgen.

Lees ook: Het gelukshormoon endorfine boosten doe je met deze 5 tips

Het geheim achter geluk? De kleine dingen zoals het opmaken van een bed. En nog meer: die kleine dingen leren waarderen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"