Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lachen productiviteit werk

Dít is het geheim van meer productiviteit (en plezier!) op het werk

Iedereen droomt ervan: collega's waarmee je samen eens goed kan lachen. Heb je ze niet, zoek ze dan! Of zet zelf de trend en tap eens een goede mop. Onderzoek toont namelijk aan dat het geheim van een hogere productiviteit ligt in humor! Als je lacht, lijkt het misschien alsof er niemand werkt... maar een korte lachsessie kan je prestaties onmiddellijk daarna spectaculair verbeteren.

Meer lachen = beter werken

Af en toe een welgemeende schaterlach betekent voor zo goed als elke werknemer een echte boost. Zelfs werkgevers zijn het erover eens. Na een paar minuutjes dolle pret met collega's nemen ook zij met extra motivatie en enthousiasme het werk weer op.

Lachen om jezelf

Lachen is belangrijk, maar waarom er gelachen wordt, is minstens even belangrijk. Natuurlijk is het oké om te lachen als je collega struikelt of zich verspreekt... maar hou het gezellig. Zorg ervoor dat je zélf ook hartelijk kan lachen om je flaters. In elk geval mogen grapjes nooit aanvallend of kwetsend zijn.

Lachen is geen tijdverlies

lachen productiviteit werkTot voor kort was je baas misschien niet happy als hij je zag giechelen met collega's. Op het eerste zicht lijkt het ook alsof lachende werknemers tijd verliezen. Die mentaliteit is echter aan het veranderen. Sommige werkgevers gebruiken nu al humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren. Dat komt de productiviteit ten goede en zo is iedereen blij. En ook: het helpt om stress tegen te gaan. Stress is op korte en lange termijn heel slecht voor de weerstand. En niemand wil zieke werknemers.

Ontspannen: hetzelfde effect!

Hebben jij en je collega's nu eenmaal niet zoveel gevoel voor humor? Of lachen jullie er op los, maar gaat je baas er niet in mee? Geen nood: een yoga- of stretchpauze heeft bijna hetzelfde effect. Je spieren ontspannen en nadien kan je er ook mentaal weer tegenaan. Om het effect van de ontspanning nog te versterken, kan je deze heerlijke bloesemmix drinken, puur of in combinatie met vruchtenthee. Wil je het groepsgevoel versterken? Een gezamenlijke yogales (eventueel voor-of na de werkuren) verhoogt de verbondenheid met je collega's.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"