Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer geluk

Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

We zijn allemaal onbewust op zoek naar geluk. Elke activiteit en elke beslissing die je maakt staan in het teken van wat jij zelf wil en wat jij denkt dat jou gelukkig gaat maken. Toch is geluk iets abstract waarvan we nooit zeker zijn. Er is dan ook niemand die jou kan vertellen wat exact te doen om gelukkig te worden. Het vermijden van verwachtingen is wel al een stap in de goede richting.

Verwachtingen vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben ze allemaal. Over onze vriendschappen, onze relatie, onze toekomst. Het is de natuurlijke gang van zaken om verwachtingen te creëren in ons hoofd. Maar eerlijk, helpen ze jou ook echt? Hoe vaak ben je teleurgesteld omdat je verwachtingen niet uitkwamen? Dit zijn de voordelen van leven zonder verwachtingen.

Lees ook: Afspreken met vrienden: waarom je het vaker moet doen

1. Omarm verrassingen

Wanneer je geen verwachtingen hebt over bepaalde situaties sta je veel meer open voor alles wat er onverwacht kan gebeuren. Het papier is nog volledig leeg om op te tekenen, terwijl verwachtingen de schets al hebben gezet. Ga eens zonder verwachtingen naar dat feestje. Je zal zien dat alles helemaal anders kan zijn en dat de verrassing en het onverwachte alles net leuker maken.

2. Neem afscheid van teleurstelling

Als je iets verwacht en het is in realiteit uiteindelijk nog beter dan je verwachtingen ben je uiteraard gelukkig. Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak gebeurt dit? Denk maar aan het openbaar vervoer dat weer niet op tijd is, terwijl je erop rekende op tijd te zijn op je werk. Of die ene vriendin die last minute jullie afspraak afzegt, waar je hoopte niet alleen te zitten die avond. Wie geen verwachtingen heeft, kan niet teleurgesteld worden. Het kan alleen maar beter meevallen.

3. Onuitgesproken afspraken

We verwachten regelmatig zaken van mensen die nooit afgesproken zijn. Als je een vriendin hebt die elke keer naar je luistert wanneer je het moeilijk hebt en die toevallig ook elke keer tijd had om te luisteren, ga je dit automatisch vanzelfsprekend vinden en in de toekomst ook verwachten. Als ze dan een keertje geen tijd heeft, voel je jezelf in de steek gelaten.  

Maar waarom? Je hebt nooit afgesproken dat zij àltijd op het moment dat jij het vraagt kan luisteren. Zelfs over zo'n zaken maak je het best afspraken om misverstanden te vermijden. Je kan niet zomaar dingen verwachten van mensen, zonder dat ze dat zelf weten.

4. Leef in het moment

Ergens naartoe gaan met verwachtingen belemmert ons te leven in het moment zelf. De verwachting is al het eindresultaat. Bijvoorbeeld: ik ga daar naartoe want hij gaat daar zijn en dan kan ik met hem praten. Je gaat alleen naar die plek om dat eindresultaat te bereiken, waardoor je het leuke in het moment zelf over het hoofd ziet. In plaats van tijd en energie te steken in het creëren van verwachtingen, steek je beter je energie in genieten op het moment zelf. Geniet ervan. Laat je verrassen. Leef in het moment.

Lees ook: Bewezen: deze dagelijkse gewoonte maakt je ongelukkig (en zo kap je ermee!)

We weten allemaal dat gelukkig worden of zijn niet vanzelfsprekend is. Er is sowieso niets als een permanente staat van geluk. Het gaat ons om kleine momenten die het waard zijn. Door verwachtingen te vermijden, ontneem je jezelf al heel wat teleurstellingen. Daardoor ben je ontvankelijker voor echt plezier en oprecht geluk. Het proberen waard als je het ons vraagt...

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo