Doorgaan naar inhoud
gezond brein

Langer een gezond brein behouden? Schrap deze voedingsgroep dan zeker niet

Heel wat voedingsgroepen worden al vlug gedemoniseerd wanneer mensen aan een dieet beginnen. Dat is een grote fout, aangezien alle voedingsgroepen je voedingsstoffen opleveren die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Denk hierbij aan: suikers, vetten, koolhydraten, eiwitten en nog veel meer. Vooral vetten en koolhydraten zijn twee groepen die al snel worden vermeden, maar vergis je niet: je hebt ze wel degelijk nodig om gezond te zijn. Eén van deze twee voedingsgroepen heeft zelfs een grote impact op een gezond brein op latere leeftijd. Wil je lang een gezond brein behouden? Schrap deze voedingsgroep dan zeker niet.

Ouderdomskwaaltjes

slecht geheugen Naarmate we ouder worden, veroudert niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein. Je gaat dus zowel last hebben van strammere spieren, als van vaak voorkomende ouderdomskwaaltjes in de hersenen zoals dementie, Alzheimer of geheugenverlies. Nochtans ondervindt niet iedereen hier last van. De oorzaak is tot nu toe onbekend en wetenschappers kunnen voornamelijk speculeren over mogelijke oplossingen op basis van mogelijke oorzaken. In ons land alleen al hebben zo'n 131.800 mensen last van dementie. Het is een kwaaltje dat veel voorkomt en dat in de toekomst nog vaker zal verschijnen, als we wetenschappers mogen geloven. Het aantal mensen met een vorm van dementie zal omwille van de toenemende vergrijzing de komende jaren maar liefst verdubbelen. Er zijn daarentegen wel een aantal dingen die je uit voorzorg kan ondernemen om de kans op geheugenverlies, dementie of Alzheimer te verkleinen. Lees ook: Is dit gezonde voedingsmiddel een mogelijke oplossing voor Alzheimer?

Een gezond brein in een gezond lichaam

 Een van de zaken die de wetenschap al zeker gelooft, is dat een gezond lichaam zorgt voor een gezond brein. Daarom zou een gezonde levensstijl in grote mate mee bepalen of je al dan niet een vorm van dementie krijgt. Je kan proberen om alleen maar goede invloeden in je lichaam toe te laten en alle slechte invloeden te verwijderen. Die goede en slechte invloed kan je gerust letterlijk interpreteren als 'goede' en 'slechte' of gezonde en ongezonde voeding. Waarom volgens wetenschappers gezonde voeding zo belangrijk is om langer met een gezond brein rond te lopen? Uit onderzoek kwam meermaals naar voor dat mensen met diabetes bijvoorbeeld meer hersenschade oplopen tijdens hun leven, wat cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurologische degeneratie veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht in het algemeen. Wie een hoger BMI heeft dan gezond is, heeft meer kans om één of andere hersenaandoening te krijgen. De grijze massa in onze hersenen neemt namelijk af door ongezonde voeding en te weinig beweging. Die grijze massa is verantwoordelijk voor de celvernieuwing en dus voor het optimaal functioneren van alle hersencellen, waardoor alle neurologische taken vlot verlopen. Wanneer je hier een deeltje van kwijtraakt, verhoogt dat de kans op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en dementie. Lees ook: Een gezond gewicht bereiken voor deze leeftijd verkleint de kans op deze breinaandoening

Gezonde vetten

effect van vetten op lichaam Dat een gezond en evenwichtig voedingspatroon leidt tot een gezonder brein op latere leeftijd weet je dus al. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat voornamelijk gezonde vetten bijdragen aan het behoud van gezonde hersencellen. Hoewel vet doorgaans een negatieve connotatie heeft, heb je het wel degelijk nodig om gezond te blijven. Waarom? Omdat vetten ons voorzien van voldoende energie om de dag door te komen. Toch zijn ze meer dan brandstof alleen. Verder vormen vetten de basis voor alle lichaamscellen die instaan voor een gezonde groei van het lichaam. Die groeifunctie draagt onder andere bij tot de celvernieuwing van de hersencellen, waardoor je jouw grijze massa kan behouden of langzaamaan grijze massa kwijtspeelt met het verouderen. spinazie De vetten waar je ver weg van wil blijven om een lang en gezond leven te leiden? Transvetten. Die vetten zijn op een onnatuurlijke manier ontstaan en bevatten enorm veel slechte cholesterol. De gezonde vetten die je lichaam nodig heeft, zijn voornamelijk de gezonde vetten. Deze zorgen in tegenstelling tot de transvetten voor een gezonde balans in je lichaam, waardoor ze je algemene gezondheid verbeteren. Je vindt ze terug in vette vis zoals zalm, haring, makreel en olijfolie. Plantaardige voedingsmiddelen met een lage glycemische index zoals bloemkool, donkere bladgroenten, pepers, ajuin, asperges, selder, radijzen, champignons en blauwe bessen stimuleren de opname van gezonde vetten. Lees ook: Dit is het effect van vetten op je lichaam Dat is dus een extra reden om vetten niét te vermijden. Onthoud dat een gezonde levensstijl alle voedingsgroepen implementeert. Als je een gezond brein wil, moet je eveneens werken aan een gezond lichaam. En een gezond lichaam? Dat is er eentje in balans, zonder voedingstekorten en zonder overgewicht.
Vorig artikel 6 dingen die je nog niet wist over heerlijke olijven
Volgend artikel 4 plantaardige voedingsmiddelen met veel calcium