Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verkoudheid snel weg

Zo gezond is citroen: 5 argumenten die je nog niet kende

Citroen is zo alledaags dat we niet beseffen hoe gezond het vruchtje wel is. Toch zijn er heel wat mensen die citroen maar sporadisch gebruiken, bij de vis of bij de thee. Hieronder geven we je 5 ijzersterke argumenten om meer citroen te eten:

1. Citroen zorgt voor een sterke weerstand

Citroen is de ster van de vitamine C. In één vruchtje zit ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan deze vitamine, die de bouwsteen vormt van een gezond immuniteitssysteem. Als belangrijke bonus zorgt de vitamine C ervoor dat je lever ontgift wordt.

2. Het bevordert de spijsvertering

Zijn kenmerkende, scherpe smaak dankt het felgele fruit aan citroenzuur. Dit zuur bevordert de productie van maagsappen en de spijsvertering, die een belangrijke rol speelt voor je metabolisme. Op voorwaarde dat je gezonde keuzes maakt voor je dagelijkse eetpatroon, kan citroen helpen bij het afslanken. Zelfs al maak je de juiste keuzes, blijft het zaak om vol te houden. Om het jezelf wat gemakkelijker te maken, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een ondersteuning van binnenuit. Zorg voor voldoende water de hele dag lang, waar je vitaminerijke SkinnyLove aan toevoegt.

3. Citroen werkt vochtafdrijvend

citroen voordelenIn combinatie met water werkt citroen als een natuurlijk diureticum. Goed om weten voor wie vocht vasthoudt of last heeft van pijnlijke maandstonden! De citrusvrucht kan verlichting bieden tijdens de menstruatie, of als je makkelijk vocht vasthoudt. Voor de zekerheid vertellen we je er maar even bij dat beter je geen puur citroensap drinkt. Het zuur zou wel eens voor maagproblemen kunnen zorgen. Altijd even verdunnen in koud of warm water, dus.

4. Boordevol vitaminen en mineralen

De citroen is een goede bron van mineralen, kalium en calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden. Kalium zorgt voor de juiste hoeveelheden lichaamsvocht en onderhoudt een gezonde bloeddruk. Zowel kalium en calcium zijn in water oplosbaar, dit betekent dat het lichaam ze niet op kan slaan en later kan gebruiken. Het is dus belangrijk om regelmatig voldoende hoeveelheden binnen te krijgen. Omdat citroen zo veelzijdig is, vormt dat geen probleem. Eventjes in herinnering brengen: citroen is een perfecte smaakmaker. Net als zout (dat je beter iets minder gebruikt als je gezond wil leven) laat het de subtiele schakeringen van elk gerecht beter tot zijn recht komen.

5. Het werkt als een astringent

Het gele citrusvruchtje werkt adstringerend; ze helpt je lichaamsweefsels samentrekken. In Italië bijvoorbeeld worden wordt citroen gebruikt voor de behandeling van aandoeningen met ontstekingsverschijnselen, zoals gingivitis en andere ontstekingen in de mondholte. Een astringent zoals citroen kan ook worden gebruikt op de huid om zwelling te verminderen en irritatie te verlichten.

Tot slot: Vitamine C helpt ook bij de verbeterde opname van ijzer in ons lichaam en zorgt ervoor dat we vlotter collageen aanmaken. Zoals je weet staat een huid die rijk is aan collageen gelijk aan een (zo goed als) rimpelloos velletje. Zoals gezegd: na dit artikel wordt het moeilijk om nog argumenten te vinden om citroen níet te gebruiken! When life gives you lemons....just eat them!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo