Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond gewicht bereiken

Een gezond gewicht bereiken voor deze leeftijd verkleint de kans op deze breinaandoening

Gezonde voeding houdt niet alleen je lichaam op lange termijn gezond, maar ook je brein. Vooral op oudere leeftijd is ons brein gevoelig voor aandoeningen zoals dementie en Alzheimer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie overgewicht meezeult, meer kans heeft op diabetes, hartziekten, beroertes, kanker en geheugenziektes. Een gezond gewicht bereiken voor een bepaalde leeftijd zou de kans op Alzheimer dan weer verkleinen.

Snellere breinveroudering

platte buik Onze Body Mass Index zegt niet alles over iemands gezondheid, maar het cijfer geeft wel een duidelijke indicatie of je goed bezig bent of niet. Uit een wetenschappelijk neurologisch onderzoek blijkt dat de BMI daarnaast veel verklapt over de gezondheid van ons brein. Mensen met een hogere BMI, vertoonden tegen 60-jarige leeftijd veel meer symptomen van breinveroudering dan mensen met een lagere BMI. Die resultaten lijken voornamelijk te gelden voor mensen die zowel een bredere taille als een hogere BMI hebben. Wat bleek? De mensen met een bredere taille, begonnen af te slanken op een plaats waar ze dat net niet willen. Ze verloren massa in de cortex cerebri of de hersenschors. In dit gebied van de hersenen worden alle prikkels doorgegeven die omgezet worden in spraak en handelen. Dit deeltje in de hersenen zorgt dus voor het aansturen van ons gedrag en is daarmee een essentieel onderdeel van het geheugen. Overgewicht wordt hierdoor gelinkt aan minder grijze massa in de hersenen op latere leeftijd, wat je brein nodig heeft om gezond en optimaal te blijven functioneren.

Waarom is dat slecht nieuws?

oestrogeen De grijze massa in de hersenen bevat eigenlijk alle cellichamen van de hersencellen die nodig zijn voor celvernieuwing. Celvernieuwing zorgt ervoor dat je brein blijft functioneren en gezond blijft. Die grijze massa bevat alle 'ingrediënten' die je nodig hebt om mensen te herkennen, voor je emotionele gezondheid, je persoonlijkheid, je gevoelens en je bewegingen. Wanneer je hier een deeltje van verliest, verhoogt de kans op neurologische ziektes zoals Alzheimer.

Gezond gewicht

vermoeidheid slecht voor dieet Overgewicht heeft een negatieve impact op die grijze massa in de vorm van het verlies ervan. Een gezond gewicht bereiken voor je 60ste verjaardag kan de kans hierop beperken. Al geldt hier vanzelfsprekend: hoe vroeger je gezond bent, hoe minder schade je brein heeft ondervonden. Door overgewicht te verliezen, geef je jouw brein meer ruimte om te ademen en kan het meer grijze massa bewaren. Het is daarbij wel belangrijk dat je niet alleen maar focust op het getalletje op de weegschaal, want zoals eerder gezegd:de BMI zegt niet alles over je gezondheid. In het algemeen gaat het over het hebben van een gezond lichaam. Je kan dus beter focussen op een gezonde levensstijl en gezonde gewoontes die je op lange termijn aanhoudt, dan op een crashdieet dat het getalletje op de weegschaal drastisch doet dalen op korte termijn.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

Een gezond gewicht bereiken voor je zestigste levensjaar is dus een stimulans om je brein langer gezond te houden en het risico op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer te verkleinen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"