Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezonde geest

Vanuit een gezonde geest naar een gezond lichaam met deze drie tips

Het cliché dat zegt dat een gezond lichaam en een gezonde geest hand in hand gaan, klopt helemaal. Het aanbod aan allerlei tips om af te slanken is zo enorm groot, dat je als beginneling soms niet goed weet wat te geloven en wat niet. En vooral: waar moet je nu eigenlijk mee beginnen als je een gezonde levensstijl wil aannemen? De beste manier om te starten, is door keuzes te maken die je in de juiste, gezonde richting duwen. Denk op lange termijn en niet op korte termijn, want dan hou je het nooit vol. Nog belangrijker: zorg er eerst voor dat je goed in je vel zit. Een gezonde geest is nodig om de nodige motivatie te vinden om door te zetten. Maar waarom eigenlijk? Je hebt maar één lichaam en het is enorm belangrijk dat je daar zorg voor draagt. Heb je eindelijk besloten dat het tijd is om gezond te worden en wil je de gezondste versie van jezelf worden? Allemaal goed en wel, maar draag ook tijdens dit proces zorg voor je lichaam en ga niet te obsessief bezig zijn met alles wat wel en niet mag. Een gezonde levensstijl en een gezond lichaam krijg je door vanuit een gezonde geest te denken en een mooie balans te proberen vinden.

1. Start vanuit de juiste beweegreden

gezonde geest Goed zo, je hebt beslist om aan jezelf te werken en een nieuw en gezonder leven te beginnen. Eén van de factoren die bepalen hoe goed je dit lukt, is de beweegreden die achter deze beslissing verstopt zit. Doe je het vanuit jezelf, omdat je echt verandering wil zien? Dan zal het je zeker lukken. Doe je het omdat iemand een vervelende opmerking maakte of omdat je het gevoel hebt dat het moet? Dan zit je nog niet in de juiste mindset om eraan te beginnen. Het is belangrijk dat je zelf helemaal overtuigd bent van waarom je gezonder wil beginnen leven. Is dat niet het geval, dan maak je het jezelf extra moeilijk. Een gezonde geest is er eentje die een positieve mindset heeft om aan iets te beginnen. Laat je dus niet doen door iemand anders. Het gaat om jou, niet om hen. Zie dat de basis goed zit, want die is essentieel voor je motivatie en doorzettingsvermogen. Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

2. Begin met kleine stapjes

gezonde geest De beste manier om aan iets nieuws te beginnen, is door niet te veel te verwachten vanaf het begin. Elk klein stapje is een stapje dichterbij het grote doel. Wanneer je te snel wil gaan en je vervolgens niet de gewenste resultaten ziet, zal je snel teleurgesteld zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je jezelf slecht in je vel voelt en de motivatie vlug verliest, want "het maakt toch niets uit". Fout! Vooruitgang gaat traag en je gaat niet van de ene op de andere dag al die overbodige kilo's kwijt zijn of plots helemaal geen zin meer hebben in dat ongezonde tussendoortje. Dat hoeft ook niet. Het gaat erom je levensstijl langzaamaan te veranderen en geleidelijk nieuwe, gezonde dingen te implementeren. Daardoor ga je na een tijdje zelfs niet meer verlangen naar oude, ongezonde gewoontes. Begin met kleine stapjes en vergelijk jezelf niet met anderen. Zo ga je dit gezonde proces tegemoet vol energie en zelfvertrouwen. Ook dat heeft een impact op je lichaam. Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

3. Wees niet te streng voor jezelf

menstruatie Geef eens toe, ben je ooit al gelukkiger geworden van jouw innerlijk kritisch stemmetje dat je toefluistert dat je het weer hebt verpest door dat éne stukje chocolade? Net zat je nog lekker te genieten van je zoete zonde, of het stemmetje duikt al op en vertelt je dat je jouw dieet helemaal hebt verpest. Niets is minder waar. Wie gezond wil leven, moet een balans vinden. Daar horen ook af en toe de minder gezonde dingen bij, gewoon met mate. Bovendien zal dat stukje chocolade jou des te harder smaken als je het beperkt tot één keer per week een blokje, in plaats van elke dag een volledige reep. Wees dus niet te streng voor jezelf en vergeef jezelf als je eens hebt toegegeven aan een craving. Dat betekent niet dat al jouw vooruitgang plots gaat verdwijnen, het draagt gewoon bij aan een gezonde geest en een gelukkig gevoel. En dat is uiteindelijk wat telt en waar je naar op zoek bent. Niets meer, niets minder. Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn Onthoud deze drie puntjes en denk eraan terug wanneer je het even moeilijk hebt en wanneer je niet meer weet waarom je in eerste instantie met al dat gezonde gedoe bent begonnen. Na een tijdje merk je oprecht verschil. Niet alleen je lichaam, maar ook je geest zal je dankbaar zijn.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"