Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
een gezonde relatie

6 dingen die verklappen dat je een gezonde relatie hebt

Het is altijd belangrijk om te herkennen wanneer je in een slechte relatie zit, want dan is het hoog tijd om eruit te stappen en te zoeken naar iemand die je naar waarde schat. Toch is het eveneens belangrijk om te focussen op het positieve: je mag dus zeker van jezelf zeggen dat je in een gezonde relatie zit als dat zo is. Dit zijn zes heel duidelijke aanwijzingen dat het goed zit tussen jullie en dat je zeker kan zijn van jouw other half.

1. Vertrouwen

gezonde relatie Een van de belangrijkste bouwstenen van een relatie is vertrouwen. Als je elkaar niet vertrouwt, dan heb je zeker geen gezonde relatie. Vertrouwen is noodzakelijk voor voldoende emotionele intimiteit. Wanneer jij en je partner elkaar onvoorwaardelijk vertrouwen, kan je pas spreken over een sterke band met elkaar, omdat je weet dat je altijd op elkaar kan rekenen. Dat in tegenstelling tot wanneer je jezelf bij alles wat je partner doet of zegt moet afvragen of dit wel echt zo is of niet. Een relatie betekent dat je een team bent met twee en op je teammates moet je kunnen rekenen.

Lees ook: Een relatie opnieuw een kans geven? Stel dan deze vragen aan elkaar

2. Communicatie

Het spreekt voor zich dat de communicatie tussen jou en je partner vlot moet verlopen om van een gezonde relatie te kunnen spreken. Het gebeurt regelmatig dat de ene partner redelijk in zichzelf gekeerd is en daardoor veel voor zichzelf houdt, terwijl de andere partner probeert los te krijgen wat er nu eigenlijk scheelt. Probeer open en eerlijk te communiceren, zodat je bijvoorbeeld weet dat je partner slechtgezind is door een voorval op het werk en niet door iets wat jij gedaan hebt. Als je weet hoe de ander zich voelt, dan kan je jouw reacties daaraan aanpassen en worden er veel misverstanden vermeden. Door een sterke communicatie kan je als koppel enorm groeien.

Lees ook: Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties

3. Respect

gelukkige relatie Respect voor je partner voor de hand liggend? Mensen die eerder in een slechte relatie zaten, weten goed genoeg dat dit niet altijd het geval is. Al zou het wél vanzelfsprekend moeten zijn. Elkaar respecteren is een onmisbaar ingrediënt van een gezonde relatie. De andere respecteren houdt in dat je die persoon volledig accepteert zoals hij is en dat je wat hij zegt en doet serieus neemt. Wanneer het respect zoek is, kan je best op zoek gaan naar iemand anders die jou wel respecteert.

Lees ook: 5 dingen die je kan doen om je relatie sterker te maken

4. Affectie

Het spreekt voor zich dat je jouw partner aantrekkelijk moet vinden en dat liefde een vereiste is in een gezonde relatie. Toch is het tonen van die affectie minstens even belangrijk dan die affectie voelen. Geef je partner een knuffel, een complimentje of een kus om te tonen dat je de andere echt graag ziet. Affectie en liefde uiten zich in kleine dingen die duidelijk maken aan de andere dat je helemaal in love bent. Vergeet ook niet te investeren in elkaar steeds te blijven leren kennen. Vraag hoe de andere zijn dag is geweest en toon oprecht interesse in wat hij doet of zegt. Dan zit het helemaal goed.

Lees ook: 5 kleine dagelijkse dingen die je meer geluk brengen

5. Empathie

Je moet jezelf uiteraard kunnen inleven in de andere, om de relatie tot een succes te maken. Of het nu gaat over dingen die je partner leuk vindt, de job die hij doet, zijn vrienden of zijn hobby: probeer je in te leven in de andere zijn leefwereld en daar respect voor op te brengen. Kan je jezelf vinden in zijn interesses? Ben je oprecht blij als hij iets behaald wat hij al zo lang wilde? Dat is liefde: de ander zijn geluk is jouw geluk.

Lees ook: Dit betekent hoogsensitiviteit voor de werking van je hersenen

6. Wederkerigheid

Jullie relatie is in evenwicht wanneer jij en de andere er evenveel moeite insteken. Moeite als in: de ene keer doe jij eens een extraatje door de andere te verrassen en de andere keer doet hij iets liefs voor jou op een onverwacht moment. Samen maken jullie duidelijke afspraken en verdelen jullie verschillende taken op een gelijkwaardige manier. Je helpt elkaar waar nodig en vult elkaar perfect aan. Een sterke relatie draait om geven en nemen langs beide kanten.

Lees ook: Een slechte relatie? Dit is waarom we de signalen negeren

Deze zes signalen wijzen erop dat jij en je partner een gezonde relatie hebben. "En ze leefden nog lang en gelukkig" is misschien wel voor jullie weggelegd.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"