Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pompoen

6 gezondheidsvoordelen van pompoen

De bekendste herfstgroente van allemaal? Pompoen! Met Halloween in aantocht, waarbij de pompoen als symbool de hoofdrol speelt, is het dringend tijd om wat meer te weten te komen over deze groente.

De gezondheidsvoordelen van pompoen zijn redelijk indrukwekkend, net zoals de zachte smaak ervan. Geen herfst zonder een pompoengerechtje. Zowel wat de kleur van de groente als de smaak ervan betreft, sluit de groente helemaal aan bij het herfstpalet. Wij zijn fan.

Meer over de pompoen

gezondheidsvoordelen van pompoen
Al sinds de tweede helft van de 19e eeuw is de pompoen het symbool van Halloween bij uitstek. Hoewel Halloween een griezelige feestdag is, zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen zelf gelukkig heel wat minder griezelig. In tegendeel zelfs. De pompoen zelf bestaat al veel langer dan de Halloween-traditie. Al tot 10.000 jaar geleden werden er pompoenen gekweekt en gegeten, voornamelijk door Indianen in Noord-Amerika. In de groente zelf vind je heel wat bèta-caroteen, vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetten. Absoluut niet slecht voor je lichaam dus. Dit is wat al die voedingsstoffen specifiek voor je lichaam doen.

1. Helpt tegen oogziektes

seizoensgroenten van de herfst
De typerende oranje kleur van de pompoen is afkomstig van het stofje luteïne. Deze carotenoïde bevat enorm veel bèta-caroteen. Die voedingsstof is een voorloper van vitamine A. Een vitamine die we nodig hebben om onder andere ons immuunsysteem te versterken. Waarom vitamine A nodig is? Om een goed zicht te behouden. Door de aanwezige antioxidatieve eigenschappen gaat het lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen en bacteriën. Zo ook de ogen. Het stofje luteïne kan helpen om oogziektes zoals staar tegen te gaan en vermindert het risico op afname van het zicht.

2. Levert een stralende huid op

sneller bruin worden
Last van een doffe huid, onzuiverheden of zelfs rimpels? Pompoen to the rescue! In de pompoen vind je zowel vitamine A als vitamine C terug. Die twee vitamines versterken elkaars werking en kalmeren de huid door onzuiverheden tegen te gaan en de collageenproductie te stimuleren. Het spoorelement zink draagt verder zijn steentje bij door de talgproductie van de huid onder controle te houden. Verder zijn er nog heel wat vetzuren die helpen om de huidcellen te vernieuwen en deze sterk genoeg te houden. Dat alles samen zorgt voor het behoud van een stralende huid zonder al te veel littekens.

3. Werkt ontstekingsremmend

ziek na drukte
Vitamine A en vitamine C zijn overduidelijk een topteam, want ze leveren je niet alleen een stralende huid op, maar bestrijden eveneens infecties en verminderen ontstekingen. Samen hebben ze een ontstekingsremmende werking, waarvan je lichaam profiteert op heel veel verschillende manieren. Ten eerste versterkt dit het immuunsysteem, omdat infecties en ontstekingen minder kans hebben zich te ontwikkelen. Ook geneest het sneller eventuele bacteriële infecties die je toch opdoet, zoals bijvoorbeeld verkoudheden of een keelonsteking. Ten slotte helpt het wondjes vlotter genezen. Een groente waardoor je alleen maar kan winnen op gezondheidsvlak!

4. Versterkt de botten

gezondheidsvoordelen van pompoen
Een van de gezondheidsvoordelen van pompoen is dat de groente bijdraagt aan stevige botten dankzij de mineralen calcium en magnesium. Die mineralen zijn belangrijk voor de vorming van de stevigheid van de botten en de tanden. Maar liefst 65% van al het magnesium dat je via voeding opneemt, gaat rechtstreeks naar het behoud en de versteviging van de botten. Ook andere voedingsstoffen zoals koper, zink, mangaan en vitamine K die je dankzij pompoen opneemt, dragen bij aan stevige en sterke botten. Sterke botten zijn belangrijk als je tot op je oude dag beweeglijk wil blijven en zo min mogelijk last wil hebben van gewrichtsklachten.

5. Brengt je een gezonder hart

Vitamine A en vitamine C zijn niet het enige topteam van actieve bestanddelen van de pompoen. Naast het verstevigen van je botten, maken magnesium en calcium ook je hart veel sterker en gezonder. Het duo krijgt hier hulp van kalium, vezels en B-vitaminen. Op die manier blijven de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel onder controle, wat een gezonde bloedcirculatie met zich meebrengt. Die elementen zijn essentieel voor een gezond hart met minder risico op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Hart- en vaatziekten: is er een verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?

6. Stimuleert gewichtsverlies

strakke buik
Net zoals zoveel andere groenten, helpt pompoen je richting een gezond lichaam. Doordat de herfstgroente zo laag is in calorieën, maar wel rijk aan vezels en water, doe je jouw lichaam er absoluut een plezier mee deze groente toe te voegen aan je maaltijd. De groente vult je op een gezonde manier, laat je achter met een verzadigd gevoel en hydrateert je lichaam dankzij het feit dat het voor 90% uit water bestaat. Een absolute topper om deze herfst jouw dieet een boost te geven.
De gezondheidsvoordelen van pompoen, daar kunnen we over blijven schrijven. Wij voegen deze topper alvast toe aan ons herfstmenu!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"