Gezondheidsvoordelen van salie die jou fit de winter laten doorkomen
Salie wie?
De officiële naam op de ID van de salie is Salvia Officinalis. Salvia betekent oorspronkelijk genezen en officinalis verwijst naar apotheker. Een toepasselijke naam voor een kruid met een grote geneeskrachtige werking. De Oude Grieken en Romeinen waren al helemaal in de ban van het kruid dat ze gebruikten als wondermiddeltje. Ook vandaag schrijven we er nog heel wat geneeskrachtige werkingen aan toe. De kruidenplant behoort tot de lipbloemenfamilie en is afkomstig uit mediterrane landen zoals de Balkan en Noord-Afrika. Vooral de bladeren van salie worden als geneesmiddel gebruikt, de bloemetjes heel af en toe. In het kruid zitten bitterstoffen die als basis dienen voor ongeveer 15 verschillende soorten essentiële oliën met een kalmerende, rustgevende of pijnstillende werking. Way to go, salie.1. Bevordert spijsvertering
Een van onze favoriete gezondheidsvoordelen van salie is het feit dat het een maagversterkend kruid is. De bitterstoffen uit salie werken galvormend en windverdrijvend, wat krampen in maag en darmen en gasvorming tegengaat. Die bitterstoffen kunnen daarnaast zorgen voor een optimale werking van de sfincter van Oddi. Dat is een kringspier die de toevoer van alvleeskliersappen, galsappen en leversappen reguleert. Die sappen dragen stuk voor stuk bij aan een goede spijsvertering. Bovendien verminderen ze krampen. Verder gaat het kruid oprispingen tegen, wat het een mooie toevoeging maakt aan de maaltijden van mensen die regelmatig last hebben van brandend maagzuur.
2. Verlicht menstruatieklachten
Salie vermindert niet alleen maagkrampen, maar alle krampen in je lichaam. Dus ook de maag- en darmkrampen die komen kijken bij de menstruatie. Het kruid is een natuurlijk hulpmiddel om menstruatieproblemen tegen te gaan. Tijdens de zwangerschap stimuleert het de baarmoeder, naast het feit dat het eventuele pijnen hieraan gerelateerd verlicht. Om die reden wordt salie vaak ingezet om hormonale disbalans te herstellen, onregelmatig bloedverlies tegen te gaan en een onregelmatige menstruatiecyclus weer in een normaal ritme te krijgen.
Lees ook: 4 signalen die op een te hevige menstruatie wijzen (en waarom je dat moet laten checken!)
3. Natuurlijke antioxidant
Net zoals heel wat andere kruiden is salie een natuurlijke antioxidant. Zeker in het najaar, wanneer ons lichaam en immuunsysteem blootgesteld wordt aan tal van bacteriën, microben en schimmels die proberen om ons griep, een verkoudheid of een ander winterkwaaltje te bezorgen, zijn de extra antioxidanten welkom. Ze houden vrije radicalen tegen die schade toebrengen aan het lichaamsweefsel, waardoor we minder snel ziek worden. Daarnaast functioneert de lever beter door deze stoffen. Dat in combinatie met gezonde voeding kan eveneens het verouderingsproces vertragen.
Lees ook: Deze eetbare paddenstoelen boosten je immuunsysteem (en nog andere gezondheidsvoordelen)
4. Werkt tegen opvliegers in de menopauze
Combineer de krampverminderende werking uit puntje twee met het vertragingseffect op het verouderingsproces uit puntje drie en het komt niet als een verrassing dat salie opvliegers tijdens de menopauze kan verlichten. Niet alleen menstruatieproblemen, maar ook problemen uit de menopauze kunnen uit de wereld geholpen worden door salie. Dat komt door fyto-oestrogenen, stoffen met eenzelfde chemische structuuropbouw als oestrogeen. Die komen voor in het kruid waardoor ze de hormonale disbalans en lichamelijke ongemakken de wereld uit kunnen helpen.
Lees ook: Afvallen tijdens de menopauze: dit moet je erover weten
5. Stimuleert het geheugen
Het rozemarijnzuur uit salie heeft een enorm gunstige invloed op de werking van ons geheugen. Enkele wetenschappelijke onderzoeken opperen het kruid zelfs als een mogelijk actief bestanddeel dat kan inwerken tegen geheugenziektes zoals Alzheimer of dementie. Mensen die aan deze ziektes leiden hebben een tekort aan een neurotransmitter acetylcholine, doordat het enzym acetylcholinesterase de neurotransmitter afbreekt. Salie zou een remmende werking hebben op het effect van dit enzym, waardoor er een kleine omkering kan plaatsvinden. Verder onderzoek moet hier in de toekomst meer over uitwijzen.
Lees ook: Moeite met onthouden? Deze specerij is de oplossing voor een slecht geheugen
6. Helpt tegen hoest en verkoudheid
Een van de gezondheidsvoordelen van salie? Het zou heel wat bacteriën op afstand houden door zijn ontstekingsremmende werking. In veel gevallen wordt het gebruikt als natuurlijke vorm van antibiotica bij voornamelijk hoest en verkoudheden. Salie kan daarnaast keelpijn oplossen of draaglijker maken, vanwege zijn slijmoplossende en verzachtende werking. Voel je een verkoudheid opkomen of loop je rond met een vervelende hoest? Dan is het ideaal om wat Ginger BLAST met tijm en salie toe te voegen aan je warm water, om de slijmen los te maken en de pijn te verminderen.
Lees ook: Wat je moet doen als je een verkoudheid voelt opkomen
7. Verbetert cholesterol
Nog een toppertje onder de gezondheidsvoordelen van salie is dat het de verhouding tussen de goede en slechte vetten of de goed en slechte cholesterol in balans houdt. De slechte cholesterol of de LDL-vetten verhogen het risico op bloedklonters en hart- en vaatziekten, terwijl de HDL-cholesterol of de goede cholesterol de werking van de lever optimaliseert zodat afvalstoffen tijdig uit het lichaam geraken en geen klonters veroorzaken in het bloed. Uit onderzoek blijkt dat salie de balans tussen de goede en slechte cholesterol beter kan onderhouden.
Lees ook: Waar of niet waar: is cholesterol altijd slecht?
8. Rustgevend effect
Last but not least is een van de gezondheidsvoordelen van salie het kalmerende effect ervan. Al in de middeleeuwen werd het deze werking toegeschreven en gebruikte de bevolking het als ontspannende afsluiter voor het slapengaan. Het kalmeert het lichaam en de geest en zou eveneens het humeur een positief duwtje in de rug geven. Het ideale kruid voor wanneer je moet ontstressen of even tot rust wil komen.
Een indrukwekkend lijstje vol gezondheidsvoordelen van salie die jou deze winter zeker gezond houden.