Gierst koken als een pro doe je zo
Gierst is een oeroud zaad, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en Noord-China, en nog steeds een hoofdbestanddeel in het dieet van ongeveer een derde van de wereldbevolking.
Gierst is rijk aan ijzer, B-vitamines en calcium, heeft een milde maïssmaak en is van nature glutenvrij. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat rauwe gierst op vogelzaad lijkt. Maar deze kleine gele bolletjes hebben een heerlijke lichte textuur als ze gekookt worden, zijn relatief snel gaar door hun kleine formaat, en zijn ongelooflijk veelzijdig in gerechten.
Als je gierst klaarmaakt, kun je de aanwijzingen op de verpakking volgen. Daar is niets mis mee, maar je kunt gierst nóg lekkerder maken! Door het te roosteren in een pan voordat je er vloeistof aan toevoegt, wordt de nootachtige smaak van het graan versterkt.
Er zijn twee algemene manieren waarop je gierst kunt koken. De eerste manier resulteert in een luchtig, volkoren bijgerecht.
De tweede manier is om meer water te gebruiken (3 eenheden in plaats van 2 eenheden) om een romige pap te krijgen met een polenta-achtige consistentie - lekker voor het ontbijt in plaats van havermout. Als je deze wijze kiest, roer het dan veel vaker. Deze romige versie is ook fantastisch, omdat je het kunt af laten koelen, het kunt snijden zoals je polenta, en het in kroketten of hartige vierkantjes kunt bakken.
Gierst koken als een pro doe je zo
- 1 kopje rauwe gierst, in winkelmandje>>
- 2 kopjes water (of bouillon, als je dat liever hebt)
- 1/4 tl zout, optioneel
- Gierst en kookvocht afmeten: neem 1 kopje rauwe gierst en 2 kopjes kookvocht (water of bouillon) .
- Gierst roosteren: rooster de rauwe gierst in een grote, droge pan of kookpot op matig vuur gedurende 4-5 minuten of tot de gierst goudbruin is en de korrels geurig worden. Pas op dat ze niet verbranden.
- Voeg het water en zout toe aan de pan: omdat de pan heet is, zal het water een beetje sputteren als je het erin giet. Roer de gierst goed om nadat u het water en zout hebt toegevoegd.
- Breng de vloeistof aan de kook: Zet het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat het zacht sudderen: dek de pan af. Laat sudderen tot de granen het grootste deel van het water hebben opgenomen, ongeveer 15 minuten. Vermijd de verleiding om te roeren (tenzij het aan de bodem blijft kleven). Krachtig roeren zal de korrels breken en de textuur veranderen.
- Haal van het vuur en laat staan: zoals de meeste granen moet gierst even van het vuur om de vloeistof volledig te absorberen. Laat het afgedekt 10 minuten staan.
- Haal de korrels wat uit elkaar met een vork.
- Proef en voeg extra zout toe als je wilt.
Om gierstpap te maken, voeg je 3 kopjes water of bouillon toe en roer je om de paar minuten terwijl de gierst zachtjes kookt.
Wat de textuur betreft, zullen sommige gierstkorrels sneller gaar zijn dan andere. Je zult waarschijnlijk wat zachtere korrels hebben en wat krokante of zelfs knapperige korrels. Maar dat is lekker!
Gierst kun je het beste warm serveren.
Lekkere recepten met gierst:
- Salade met gierst, gegrilde groenten en Parmaham
- Ovenschotel met zeebaars, gierst en groenten
- Lasagne met gierst en verse groenten