Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voordelen salie

Goed voor de lijn én je brein: ontdek de 7 voordelen van salie

Salie barst van de voordelen voor je gezondheid. De plant wordt al gebruikt sinds de oudheid, dus weten we dat het goed zit. Van kilokiller tot breinbooster: ontdek snel wat het wonderkruid allemaal voor je kan doen:

1. Anti-verkoudheid

Sinds de oudheid en de middeleeuwen wordt het kruid gebruikt om mensen met een 'zwak gestel' te sterken. Vandaag weten we dat onze gezondheidstoestand veel te maken heeft met een sterke weerstand. Een gezond immuniteitssysteem is ook beter bestand tegen ontstekingen. Salie werkt ontstekingsremmend en helpt daarom om griep en verkoudheden, bronchitis en keelpijn te voorkomen en te behandelen. Salie opent je luchtwegen, net als tijm. Gember zorgt dan weer voor een sterkend, oppeppend effect. Wil je je snel beter voelen? Een thee met deze 3 ingrediënten helpt.

2. Het helpt de spijsvertering op gang

Salie kan gebruikt worden bij maag-en darmproblemen zoals diarree. Het helpt ook de spijsvertering in het algemeen. Enkele blaadjes salie bij vette vis, zoals bijvoorbeeld paling, maken hem lichter verteerbaar.

3. Kruidig mondwatertje

Misschien zag je in de natuurwinkel wel al eens een mondwatertje op basis van salie. Ook in kruidentandpasta's is het een populair ingrediënt. De blaadjes helpen dankzij hun antibacteriële werking namelijk goed bij tandvlees-en mondholteontstekingen.

4. Anti-stressmiddel

Salie wordt vaak gebruikt als kalmerend middel bij mensen die angstig of gestresseerd zijn. Het sterkt de zenuwen. Gekookt in melk is het een prima middel voor het slapen gaan. Deze keuze is minder geschikt voor lijners, dus je kan ook prima thee trekken van salie afzonderlijk, of gecombineerd met kamillebloempjes.

5. Tegen transpiratie

salie voordelenSalie heeft zweetremmende eigenschappen. Heb je last van overdreven transpiratie, klamme handen, zweetvoeten? Vervang je doordeweeks thee door thee met verse blaadjes van de plant. Salie doet ook wonderen bij opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze.

 

 

6. Voer voor je hersenen

Een moeilijke periode voor de boeg, met veel werk? Nieuwe dingen aan het leren? Dan is salie je vriend! Salie werkt geheugenversterkend. Uit onderzoek is gebleken dat het kruid substanties bevat die erg lijken op de stoffen die je in medicatie tegen Alzheimer terugvindt.

7. Het verbetert je vetbalans en glucosespiegel

Het drinken van saliethee zorgt voor een verbetering van de balans van het vetprofiel doordat het de cholesterolwaarden in ons lichaam reguleert. Het kruid heeft daardoor ook een positief effect op je metabolisme en je lijn. Ook je bloedsuikerspiegel vaart er wel bij.

Wanneer beter niet ?

Gebruik het kruid niet, of heel voorzichtig, tijdens de zwangerschap. Vermijd het ook als je borstvoeding geeft, want het kan de productie van moedermelk afremmen. Ook wie lijdt aan epilepsie of een hoge bloeddruk ondervindt geen baat bij salie.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo