Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
granaatappels

Granaatappels: het geheim achter gezonde darmen en zoveel meer

Granaatappels behoren tot de gezondste vruchten die je kan eten. Ze bevatten heel veel vitaminen, mineralen, voedingsstoffen en vooral veel fytonutriënten. Die laatste zorgen ervoor dat je gezondheid en je lichaam heel hard mee profiteren als je een lekkere granaatappel eet. Als de heerlijke smaak van granaatappel je eerder nog niet overtuigde om het fruit meer te eten, dan doen deze gezondheidsvoordelen dat zeker wel.

1. Ontstekingsremmend

Het sap dat vrijkomt wanneer je granaatappelpitten eet, is zowat het meest effectieve vruchtensap met een ontstekingsremmende werking. Onder de bestanddelen vind je krachtige fenolische antioxidanten terug. Deze zijn meestal terug te vinden in voedingsmiddelen met een felle kleur, zoals deze vruchtensoort dus. De combinatie van die antioxidanten met de complexe suikers van de vrucht hebben een krachtige ontstekingsremmende werking die ziektes kan bestrijden en voorkomen.

2. Bestrijdt kanker

Net door het feit dat de granaatappel onstekingsremmende effecten heeft, is het fruit een handig voedingsmiddel om te eten wanneer je de kans op prostaat-, borst-, darm-, en longkanker wil verminderen. De aanwezige stoffen in granaatappels zorgen ervoor dat de ontwikkeling van kankercellen vertraagt, waardoor het risico vermindert. Het proberen waard als je het ons vraagt.

3. Mooie tanden

Flavonoïden vind je in dit fruit in overvloed en is goed nieuws voor jouw mooie glimlach. De granaatappel heeft in het algemeen al veel antibacteriële eigenschappen. Dat in samenwerking met de flavonoïden zorgt ervoor dat bacteriën ook sneller uit het lichaam verdwijnen. Onder andere de bacteriën die tandbederf of tandvleesontstekingen veroorzaken, geraken hierdoor sneller weg. Mooiere tanden door granaatappel te eten, zo simpel kan het zijn.

4. Gezonde darmen

Het steringrediënt dat jouw darmen gezond houdt, is in dit fruit urolithine A. Dat is een stof die darmklachten en -problemen verlicht en vermindert. De stof beschermt de darmen door de darmbacteriën in evenwicht te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de stof een positieve invloed heeft op darmontstekingen. De stof zou de functie van de darmwand herstellen en versterken. Daarnaast bevat het fruit enorm veel vezels, wat de darmflora alleen maar meer voedt op een positieve manier. Genoeg argumenten om granaatappels aan je winkelmandje toe te voegen als je gevoelige darmen hebt.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

5. Mooie huid

10 jaar jonger Wie regelmatig last heeft van acne, kan deze vrucht gebruiken als natuurlijke oplossing. Het eten van granaatappel stimuleert de doorbloeding van de huid door de grote hoeveelheid ijzer die voor meer zuurstof zorgt. Hoe meer zuurstof er naar de huidcellen gaat, hoe jonger en egaler de huid eruitziet. De aanwezige vitamine C is eveneens essentieel voor een mooie huid. Deze regelt onder andere de afgifte van de talgklieren van de huid, wat voor minder acne zorgt. Het extract van de granaatappel helpt bovendien ook littekenvorming te voorkomen en de regeneratie van de huidcellen te stimuleren, waardoor je minder snel rimpels krijgt.

6. Cardiovasculaire gezondheid

Het fruit helpt eveneens het slechte cholesterolgehalte te verlagen. Het zorgt ervoor dat de oxidatieve schade door slechte cholesterol minder aanwezig is, waardoor je er een gezonder hart aan overhoudt. Die oxidatieve schade is namelijk de hoofdverantwoordelijke van een hartaanval. Het sap van de granaatappel reinigt de aders van binnenuit en zorgt er zo voor dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert.

Lees ook: Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

Granaatappels zijn echte wondermiddelen voor de gezondheid!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"