Je groenten fermenteren levert je dit gezondheidsvoordeel op!
Even wetenschappelijk: wat is fermenteren?
Fermenteren is eigenlijk een van de oudste manieren om voedsel te bewaren. Onze voorouders ontdekten hoe via deze techniek voeding langer houdbaar bleef. Fermentatie is een transformatieproces, waarbij bacteriën, schimmels of gisteren in een bepaald voedingsmiddel ervoor zorgen dat de koolhydraten omgezet worden in andere metabolieten die de smaak, de zuurgraad, de geur én de verteerbaarheid van de voeding kan verbeteren. Eigenlijk zorgt het fermenteren er dus voor dat de slechte bacteriën uit de voeding verdwijnen, en dat voornamelijk de goede bacteriën nog overblijven. Die goede bacteriën zijn exact wat je darmflora nodig heeft, om in balans te blijven en nog gezonder te zijn. Een gezondere darmflora, staat gelijk aan een sterkere lichamelijke weerstand en een betere algemene gezondheid. Niet slecht dus, dat fermenteren.Hoe fermenteer je groenten?
Natuurlijk ga je niet al je voeding voortdurend fermenteren. Maar af en toe je groenten fermenteren voor een extra gezond duwtje, dat kan nooit kwaad. Zeker niet in volle coronatijden, waarbij een sterker immuunsysteem belangrijker is dan ooit. Om het groenten fermenteren succesvol te maken, heb je een afsluitbare glazen pot of bokaal nodig.- Was de glazen pot of bokaal zeer grondig met warm water en spoel zeer goed uit.
- Was de groenten die je wilt fermenteren en snijd ze in fijne reepjes of blokjes.
- Vul je pot of bokaal met de groenten.
- Breng in een apart pannetje 500ml water, 250ml azijn, 3 eetlepels suiker en een snuifje zout aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten goed doorkoken.
- Giet dit hete mengsel in de bokaal over de groenten, tot alle groenten volledig onderstaan.
- Laat zo afkoelen in de koelkast. Afhankelijk van de groente die je wil fermenteren, moet dit 3 dagen tot bijna een week lang in de koelkast blijven staan.
- Als je de groentenbokaal reeds hebt geopend, dan kan je de groenten nog minstens een maand lang consumeren zonder dat ze slecht worden.
Waarom is groenten fermenteren gezond?
Wie dacht dat hier maar één gezondheidsvoordeel aan vasthangt, you're wrong. De groenten bevatten niet alleen meer goede bacteriën door het fermentatieproces, maar ze zijn ook voedzamer dan het oorspronkelijke voedingsmiddel, net omdat ze de tijd kregen om de slechte bacteriën te verwijderen. Dat maakt de groenten makkelijker opneembaar en verteerbaar voor je lichaam. Gefermenteerde groenten bevatten daarnaast heel hoge dosissen van vitamine B, C en K. Zeker met de coronacrisis, is het dus een goed idee om deze fermentatietechniek eens uit te testen en zo je vitamine C gehalte de hoogte in te duwen.Welke groenten kan je fermenteren?
Je kan groenten op zichzelf fermenteren, maar je kan evengoed lekkere combinaties maken. Bloemkool, radijsjes en koolrabi zijn in combinatie met gember bijvoorbeeld een toppertje. Rodekool is dan weer lekker met chilipeper en look. Je kan dus naar hartelust experimenteren met alle groentjes die je wilt!
Lees ook: Is biologische voeding beter voor je immuunsysteem?
Wie elke dag zijn SkinnyLove⁴ drinkt, de Immunity XYZ booster⁴ drinkt, gezond eet en regelmatig zijn groenten fermenteert, geeft zijn lichamelijke weerstand ongetwijfeld een enorme boost!