Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
haar kleuren

Wat doet je haren kleuren met de gezondheid van je haar?

Veel vrouwen zitten regelmatig bij de kapper om hun haren te kleuren of hier en daar een extra highlight toe te voegen. Een nieuwe haarkleur geeft je in een minimum van tijd een heel nieuwe look en is dus een perfecte optie voor wanneer je eens iets anders wilt. Maar hoe schadelijk is dat eigenlijk voor je haar? Wat doet je haren kleuren met de gezondheid van je haar? Nu de zomer voorbij is, vinden heel wat vrouwen het de ideale timing om een frisse wind door hun haar te laten blazen. Letterlijk de wind van de haardroger dan: ze kiezen voor een nieuwe coupe omdat ze klaar zijn voor een nieuw seizoen. Allemaal goed en wel, zo'n nieuwe look, maar wat is het effect van je haren kleuren op je haar?

Wat zit er in de haarverf?

haren kleuren Sorry als we je moeten teleurstellen, maar verwacht jezelf vooral niet aan natuurlijke en gezonde ingrediënten in de haarverf die ze gebruiken om je haren te kleuren. Voor een haarverf sterk genoeg is om de oorspronkelijke kleur van je haar te veranderen, moet dit eerst een paar barrières overwinnen. Wanneer je jouw haar kleurt, moet het product in de haarschacht inwerken. Het is echter niet zo makkelijk om daar te geraken, omdat er een stevige beschermingslaag rond je haar zit. Om je haar te kleuren worden er daarom chemische stoffen zoals bijvoorbeeld ammonia aan de haarverf toegevoegd. Daardoor kan de verf de beschermingslaag doorbreken en de haarkleur veranderen.

Onomkeerbaar

boekweit Eens de beschermingslaag is doorbroken, moet de oude kleur vernietigd worden om er een nieuwe kleur op te zetten. Wanneer je nog nooit jouw haar hebt gekleurd, betekent dit dat je jouw eigen natuurlijke haarkleur eerst moet laten ontkleuren. Daarvoor moet peroxide gebruikt worden. Deze stof breekt het natuurlijke haarpigment af. Dit heeft een onomkeerbaar effect. Eens je jouw haar hebt ontkleurd, is de kans klein dat je ooit je natuurlijke haarkleur weer helemaal terugkrijgt zoals die was. Waarom? Omdat peroxide een uitdrogend effect heeft, wat je haar in de eerste plaats al veel brozer en breekbaarder maakt. Daarnaast is je haarpigment aangetast en is het heel moeilijk om dat op een natuurlijke manier weer te herstellen.

Allergische reacties

tips glanzend haar Haar kleuren is ook niet zonder gezondheidsrisico's. De chemische ingrediënten kunnen heel wat allergische reacties veroorzaken op de hoofdhuid, die bijgevolg ook weer de gezondheid van je haar aantasten. Via chemische stoffen verander je het pigment en de structuur van je haar, maar evengoed die van je hoofdhuid. Wat het haar betreft, heeft dit als resultaat dat de haarschubben aan de buitenkant van het haar opengaan, in plaats van dat ze gesloten blijven. Hierdoor wordt de hoofdhuid gevoeliger en het haar doffer en dunner. Je haar voortdurend bijkleuren, kan zelfs een tragere haargroei teweegbrengen. Dat heeft dan weer te maken met de hoofdhuid. De haarcellen zijn daar beschadigd, waardoor de celvernieuwing trager verloopt en je haar trager groeit.

Professionele kleuringen

Vanwege al deze redenen moeten we je vast niet meer vertellen dat het aan te raden is om je haren te kleuren bij een professionele kapper. Op die manier kan je er min of meer zeker van zijn dat de kwaliteit van de haarverf goed is en dat je zelf geen fouten maakt met de manier waarop je jouw haar moet ontkleuren. Al blijft je eigen natuurlijke haarpigment vanzelfsprekend het gezondst voor je haar. Lees ook: Hoe vaak moeten we onze haren wassen? Je haren kleuren is dus niet volledig zonder risico en zal hoe dan ook een negatieve impact hebben op de gezondheid van je haar.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"