Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
haren wassen

Hoe vaak moeten we onze haren wassen?

De ene wast dagelijks zijn haar, terwijl de andere amper één keer per week de shampoo onder de douche bovenhaalt. Je hoort veel verschillende gewoontes en verhalen over wat wel of niet goed is voor je haar, maar wat klopt er nu? Hoe vaak moeten we onze haren wassen?

Afhankelijk van haartype

Net zoals met zowat alles in het leven, is er ook geen 'juiste' voorgeschreven frequentie om je haar te wassen. Hoe vaak de beste optie voor jou is, hangt af van je haartype en je huidtype. Het is niets nieuws dat wanneer je je haar bijna dagelijks wast, je hoofdhuid en je haar automatisch sneller vet worden. Daardoor wil je het opnieuw gaan wassen en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Voor je het weet zit je elke dag je haar te wassen en word je shampoo je nieuwe beste vriend. Je huid zal hier gewend aan geraken, waardoor een dag zonder een wasbeurt je een vettige coupe oplevert.

Dun haar

haren wassen Als je dun haar hebt, dan is het jammer genoeg sneller zichtbaar wanneer je vet haar hebt. De hoofdhuid produceert evenveel talg als bij iemand met dik haar, maar hier zie je het sneller. Elke dag je haar wassen, is dus geen goed idee voor iemand met dunner haar. Probeer om de dag af te wisselen. Kies voornamelijk voor een natuurlijke of een anti-roos shampoo als je jezelf in dit type herkent. Die shampoos werken tegen een vette hoofdhuid en zijn minder agressief voor de huid.

Lees ook: Dun en futloos haar? 5 tips die écht werken

Middelmatig haar

Heb je iets tussen dik en dun haar in? Dan is twee tot drie keer per week je haren wassen zeker voldoende. Wanneer je meerdere keren je haren wast, speel je de natuurlijke glans die je haar heeft kwijt. Wie middelmatig tot dik haar heeft, geniet van een natuurlijke gezonde en glanzende haardos waar veel mensen van dromen. Gebruik ook niet te veel shampoo, een klein beetje is al meer dan voldoende voor wie dit kapsel heeft.

Lees ook: Dit doet droogshampoo met je haar

Dik haar

Behoor je tot deze categorie? Dan moet je jouw haar het minst wassen van alle haartypes. Hoe dat komt? In dik haar is de talgproductie minder snel zichtbaar, waardoor je haar minder snel vettig wordt. Een ander voordeel is dat je veel meer producten zoals haaroliën kan gebruiken, zonder dat je de dag erna onmiddellijk je haar weer moet wassen en zonder dat je haar gaat pluizen.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om dikker haar te krijgen

Zo weet je voor eens en voor altijd hoe vaak je jouw haren moet wassen.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo