Je leest vaak dat gezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Allemaal goed en wel, maar wat houden die hart- en vaatziekten eigenlijk juist in? En zijn er grote verschillen tussen de verschillende cardiovasculaire ziektes waar je last van kan hebben? Hier vind je alles wat je erover moet weten. Kennis over je gezondheid is gezond!
Wat zijn hart- en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten zijn in België de meest voorkomende doodsoorzaak. Deze cardiovasculaire ziekten zijn aandoeningen die te maken hebben met het hart en de bloedvaten. De bekendste aandoeningen zijn een hartstilstand, een hartinfarct en hartfalen. Termen die je ongetwijfeld bekend in de oren klinken, maar weet je ook wat ze juist inhouden? Dit zijn de verschillen tussen de drie.
Lees ook:
Wat verklapt je hartslag over jouw gezondheid?
Hartstilstand
Bij een hartstilstand stopt het hart plots met pompen, waardoor er geen bloed meer door het lichaam wordt gestuurd. Daardoor krijgen de organen geen bloed en geen zuurstof meer, waardoor ze stoppen met werken. Bij een hartstilstand is het belangrijk om snel te reageren, want het slachtoffer geraakt binnen enkele seconden al buiten bewustzijn. Ook de ademhaling stopt snel, waardoor je geen seconden kan verliezen bij het ingrijpen. Een reanimatie binnen de 6 minuten geeft de grootste overlevingskans. Je kan het best onmiddellijk de hulpdiensten verwittigen, vervolgens het slachtoffer beademen en een hartmassage toedienen. Op die manier vergroot je de overlevingskans tot de hulpverleners arriveren.
Hartinfarct
Er is sprake van een hartinfarct of hartaanval wanneer een bloedvat van het hart afgesloten wordt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer, omdat de toevoer daarvan een deel van de hartspier blokkeert. Dit gebeurt vaak door een verkalking van een kransslagader, waardoor een bloedklonter ontstaat. Het grote verschil met een hartstilstand is dat het slachtoffer nog wel bij bewustzijn is. Je herkent het aan symptomen zoals een drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de rest van het lichaam. Ook zweten en misselijkheid zijn kenmerkende symptomen, naast vermoeidheid en kortademigheid. Als je merkt dat de lichamelijke klachten langer dan 5 minuten duren, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten op. Verliest de patiënt in afwachting van de hulpdiensten het bewustzijn? Start dan onmiddellijk met de reanimatie. Via die reanimatie kan je proberen om het verstopte bloedvatje weer open te krijgen, waardoor de doorbloeding weer vlot verloopt.
Lees ook:
Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen
Hartfalen
In tegenstelling tot een hartstilstand en een hartinfarct, is hartfalen een verzamelnaam voor chronische aandoeningen aan het hart, waardoor het orgaan minder goed werkt. Een gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat het rondpompen van bloed en zuurstof langzamer verloopt. Het is dus een algemene term voor verschillende hartklachten. Meestal merk je hier in het begin niet zo veel van, maar na een tijd ervaar je wel symptomen zoals kortademigheid, extreme vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Aangezien het om een chronische aandoening gaat, helpen medicijnen de klachten verminderen. Ook gezond eten en voldoende bewegen zijn de ideale oplossing hiervoor.
Lees ook:
Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart
Het is belangrijk om het verschil tussen deze hart- en vaatziekten te kennen, zodat je weet wanneer iemand hier mee te maken krijgt. Op die manier kan je reageren op een gepaste manier en hopelijk iemands leven redden.