Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon
Of het nu te wijten is aan hormonale veranderingen, een nieuw seizoen of een verandering in je levensstijl: soms gaan we door periodes waarin het lijkt alsof we altijd honger hebben. Toch is altijd eten niet bepaald bevorderlijk voor je dieet. Als je altijd honger hebt, dan kunnen deze aanpassingen aan je eetpatroon hier komaf mee maken.
Wanneer je voortdurend aan eten denkt en altijd honger hebt, is het een uitdaging om niet toe te geven aan de voortdurende cravings die je ervaart. Toch is je voedselinname beperken ook geen goed idee, omdat je waarschijnlijk alleen maar meer eet wanneer je dan uiteindelijk toegeeft. Als je met deze aanpassingen rekening houdt in je eetpatroon is de kans groot dat dat voortdurende hongergevoel verdwijnt zonder problemen én zonder extra kilo's op de weegschaal.
1. Eet meer vis
Als je vis eet, is het een goed idee om dit regelmatig op het menu te zetten. Waarom? Omdat vis volzit met proteïnen en gezonde Omega-3 vetzuren. Dit zijn beide voedingsstoffen die je achterlaten met een vol en verzadigd gevoel. Bovendien zijn het goede voedingsstoffen die de werking van je lichaam bevorderen. Uit heel wat wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat proteïnen uit vis een van de sterkste effecten hebben op ons verzadigingsgevoel. Denk vooral aan zalm, makreel, haring of tonijn. Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan kan je jouw noodzakelijke portie proteïnen halen uit vleesvervangers zoals tofu en tempeh. Tofu bevat ongeveer 12 gram proteïnen per 100 gram en tempeh zelfs 17 gram proteïnen per 100 gram. Bovendien pik je bij deze vleesvervangers ook heel wat ijzer mee. Verder zijn voedingsmiddelen zoals asperges, bloemkool, tomaten, pompoen, champignons, broccoli of erwtjes.
Lees ook: Deze 3 voedingsmiddelen beschermen jouw lichaam tegen de schade van luchtvervuiling
2. Eet voldoende vezels
Vezels zijn bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen die onverteerd naar de dikke darm gaan. Je hebt zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels nodig. De niet-oplosbare vezels absorberen vocht en geven op die manier je stoelgang de juiste structuur. Oplosbare vezels worden afgebroken in de dikke darm, waardoor ze de werking van de darmen stimuleren. Je vindt de nodige vezels terug in producten zoals boekweitpasta, volle rijst en heerlijk verse en gezonde groenten en fruit. Vezels zorgen ervoor dat je sneller voldaan bent na het eten en dat je langer verzadigd blijft. Op die manier heb je meer controle over je hongergevoel en bijgevolg over je weegschaal.
Lees ook: DIT moet je weten over vezels eten
3. Eet meer groenten
Het gaat bij een gezonde levensstijl niet over minder eten, maar wel over het juiste eten. Kies dus zeker voldoende groenten en fruit om je lichaam de hele dag lang verzadigd te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat groene groenten zoals bijvoorbeeld spinazie ideaal zijn om je maag een lange tijd tevreden te houden. Ze zijn rijk aan thylakoïde, dat is een groen membraan dat honger vermindert en het verzadigingsgevoel doet toenemen. Eat your greens, kids!
Lees ook: Waarom bladgroenten zo gezond zijn
4. Drink voldoende water
Soms is een hongergevoel eigenlijk een dorstgevoel. Zowel honger- als dorstprikkels kunnen zich presenteren in de vorm van een rommelende maag of een hongergevoel. Laat je dus niet altijd misleiden door die prikkels door meteen te grijpen naar eten om het hongergevoel te stillen. Wanneer je de hele dag door voldoende water of SkinnyLove drinkt, zal je langer een voller gevoel hebben, waardoor je minder de neiging hebt om altijd te eten.
Lees ook: Zo herken je makkelijk het verschil tussen honger en dorst Dankzij deze vier aanpassingen zal je niet meer altijd honger hebben!