Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
signalen weinig eiwitten

Herken jij deze 5 signalen? Dan eet je te weinig eiwitten

Als je te weinig eiwitten eet, geeft je lichaam je duidelijke signalen. Het komt er alleen op aan ze te kunnen duiden. Als jij jezelf in de onderstaande signalen herkent, kan je je menu met een paar eenvoudige kneepjes aanpassen:

1. Je weerstand is laag

Je bent eigenlijk kerngezond, maar toch voel je je altijd moe. Je wordt je sneller verkouden en hebt vaker koortsblaasjes dan normaal. Ook nijnagels en scheurtjes rond de lippen zijn een teken van een eiwittentekort. Omdat onze huid eigenlijk volledig bestaat uit proteïnen, is je huid sowieso een spiegel van je gezondheid, en van je voedingstekorten in het algemeen. Ook al wil je zo graag afslanken, start nooit met een drastisch dieet waar essentiële voedingsstoffen in ontbreken. Het is verstandiger om geleidelijk aan te beginnen. Een drankje als SkinnyLove helpt bij het versnellen van je metabolisme, maar helpt ook je huid ondersteunen.

2. Je voelt je moe en verstrooid

Ook al zijn we er ons niet van bewust, we voelen ons fysiek en mentaal pas goed in ons vel als onze bloedglucosespiegel in balans is. Bij wie veel koolhydraten en suikers eet, schommelt deze spiegel constant. Ook een gebrek aan eiwitten ontregelt de suikerspiegel, waardoor we ons moe en suf voelen. Met wat geitenkaas, tofu of pompoenzaadjes per dag meer krijg je veel meer focus. Het proberen waard!

3. Je hebt altijd zin in zoet

Sommige vrouwen zijn echte zoetekauwen als ‘tante Rosa’ weer eens op bezoek is. Als je de hele tijd door zin hebt in zoet, en het gevoel dat je nooit helemaal voldaan bent, dan eet je waarschijnlijk teveel koolhydraten. Eigenlijk schreeuwt je lichaam om eiwitten. Daarom zijn diëten met alleen maar sla en groenten gedoemd om te mislukken: zonder zonnebloempitten, zalm of wat vlees erbij heb je simpelweg niet genoeg brandstof om door te gaan tot de volgende maaltijd.

4. Je hebt last van haaruitval

signalen weinig eiwittenNet als ijzer, zink en vitamine B zijn eiwitten belangrijk voor een sterke haardos. Eiwitten zijn de bouwsteen van al onze cellen, zelfs van onze haarzakjes. Het is dus niet verwonderlijk dat als je eiwitten verwaarloost, je lokken hier onder zullen lijden. Je kan kiezen voor een haarverstevigende shampoo en/of supplement, maar begin alvast met meer gevogelte en pompoenzaden te eten. Wil je meer weten over gezonde eiwitten voor je haardos? Lees dan: Geeft je haar je kopzorgen? Zet dit dan op het menu

5. Je voelt je slap en lusteloos

Na een lekkere schotel met kip of tonijn kan je je helemaal opgekikkerd voelen. Eiwitten geven evenveel kracht als koolhydraten, maar dan zonder de suikers. Het allerbelangrijkste aan proteïnen is misschien nog wel zijn bijdrage tot de opbouw van spieren. Per jaar dat we ouder worden verliezen we 0,4% lichaamsgewicht aan spieren, maar een eiwitrijk dieet en extra lichaamsbeweging kunnen dit verlies counteren. Kortom: eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor een gevoel van verzadiging. Het eten van dierlijke en plantaardige proteïnen biedt ook massa's voordelen voor je gezondheid én je looks.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo