Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sleur in een relatie

Het gevoel dat je relatie in een sleur zit? Zo geraak je er weer uit

In het begin van een nieuwe relatie is alles nog nieuw en spannend. Na een tijdje verdwijnt dat verliefde gevoel en zak je als koppel vaak weg in een sleur. Het vuurwerk lijkt lang verleden tijd. Heb jij het gevoel dat je relatie in een sleur zit? Zo geraak je er weer uit.

Eerst en vooral een kleine aanmoediging: het is normaal dat je relatie niet altijd over rozen loopt. Elke relatie kent pieken en dalen. Toch is het soms moeilijk in te beelden dat aan het einde van die tunnel vol sleur ook weer een lichtpuntje zal opduiken. Zo kan jij die sleur doorbreken.

1. Date night

relatie in een sleur In de allereerste weken dat jullie elkaar kenden, hingen jullie dagelijks aan elkaars lippen, geraakten jullie niet uitgepraat en wilden jullie zoveel mogelijk bij elkaar zijn. Dat maakte zowat elk moment dat jullie samen konden spenderen speciaal. Of het nu samen koken, samen wandelen of naast elkaar slapen was: elke seconde van de dag voelde aan als quality time. Nu zijn die dingen een gewoonte geworden en zit de sleur in je relatie. Een gebrek aan enthousiasme of passie op deze doordeweekse momenten betekent echter niet dat jullie relatie voorgoed verloren is en dat alle vonkjes uitgedoofd zijn. Maak gewoon nieuwe gewoontes om weer wat leven in de relatie te blazen. Plan bijvoorbeeld op een vaste avond een date night in, waarbij jullie elke week samen een leuke activiteit gaan doen. Zo kijk je weer uit naar samen dingen doen!

Lees ook: Deze 14 originele dates kunnen je relatie redden

2. Meer praten

relatie in een sleur Je partner zou de persoon moeten zijn met wie je alles kan delen, of dat nu goed of slecht nieuws is. Of het zou toch de persoon moeten zijn aan wie je alles zo snel mogelijk wil vertellen. Als je nood hebt aan een zaagmoment na je werk of je jezelf zorgen maakt over die ene opmerking die je zus maakte, dan zou je partner degene moeten zijn die maar al te graag naar jou luistert en jou advies geeft. Wil je liever met iemand anders praten? Dan is dat een teken dat er toch ergens niets goed zit. Probeer te achterhalen hoe dit komt. Vertrouw je jouw partner niet meer of gaat het hier om puur tijdsgebrek? Zoek samen uit hoe jullie dit kunnen oplossen. Vaak worden jullie na een tijd vanzelfsprekend voor elkaar, waardoor je soms niet de behoefte voelt om echte gesprekken te voeren, maar eerder de relatie rustig wil laten voortkabbelen. Toch is praten een van de meest romantische dingen die je met elkaar kan doen. Er voor elkaar zijn en luisteren geeft een geborgen en liefdevol gevoel.

3. Spannender seksleven

Het is normaal dat je in die eerste jaren dat je elkaar kent, je elkaar niet kan zien zonder de kleren van elkaars lijf te scheuren. Maar net zoals dat verliefde gevoel, gaat ook deze fase na een tijdje voorbij. Tijdsgebrek en vermoeidheid zijn hier vaak de meest gebruikte excuses. Hoewel een relatie meer is dan seks alleen, is het toch een belangrijk aspect om je bemind te voelen. Net zoals in de rest van de relatie, kan wat er in de slaapkamer gebeurt ook ten prooi vallen aan gewoonte en routine. Probeer simpelweg eens na te denken over manieren om jullie seksleven spannender te maken. Of neem zelf eens wat meer initiatief, je zal zien dat je partner na een tijdje weer helemaal mee is en dat het vuurwerk terugkeert.

Lees ook: 3 onmisbare tips om seks terug spannend te maken

4. Ander en beter?

‘Liefde maakt blind’ zeggen ze wel eens. En dat geldt zeker voor het begin van een relatie. In het begin ben je zo verliefd dat je de gebreken van de ander niet ziet of gewoon negeert, omdat je niet kan geloven dat de ander niet zo perfect is als je denkt. Na verloop van tijd, wanneer de sleur in de relatie kruipt, begin je jezelf plots toch te ergeren aan de kleine kantjes van je partner. Onthoud hierbij dat je jouw frustraties meestal uitwerkt op de personen die je het liefst ziet, en dat je de meeste ergernissen waarschijnlijk groter maakt in je hoofd dan ze eigenlijk zijn. Het gras is heus niet altijd groener aan de overkant. Elk koppel heeft zijn eigen problemen. Bovendien is het haast onmogelijk dat je je aan niéts van je partner ergert. Nooit eens een discussie is ook maar saai, toch? Denk vooral aan de goeie kanten van elkaar en je beseft maar al te vlug dat je elkaar toch echt niet kan missen!

Lees ook: Echte liefde herkennen? Deze 4 kenmerken moeten aanwezig zijn

Als de sleur in je relatie zit, zijn dit een paar punten waar je aan kan werken. Vergeet niet dat jullie allebei mensen met positieve en negatieve kanten zijn en dat jullie elkaar gekozen hebben voor een reden. Echte liefde doorbreekt de sleur in je relatie zonder problemen. En hey, af en toe wat sleur is zeker ook oké.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"