Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Het verzadigingshormoon: de invloed van leptine op je gewicht

Het verzadigingshormoon: de invloed van leptine op je gewicht

Wanneer je wil afslanken, is wilskracht alleen helaas niet altijd voldoende. Hormonen hebben grote invloed op je eetpatroon en je gewicht. Het 'verzadegingshormoon' leptine speelt een grote rol in hoeveel je eet en dus ook hoeveel je weegt.

Wat is leptine?

leptineLeptine wordt ook wel het ‘verzadigingshormoon’ genoemd,  want de belangrijkste functie is om aan je hersenen door te geven dat je voldoende gegeten hebt. Leptine komt vrij uit vetcellen in het vetweefsel. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je aanmaakt, dus hoe minder je hoeft te eten. Zo voorkomt je lichaam dat je te zwaar wordt. Dat is wanneer alles op de juiste manier werkt..

Leptine en overgewicht

leptineBij sommige te zware mensen reageren de hersenen niet op leptine, zodat zij blijven eten ondanks voldoende (of overmatige) vetreserves. Dan is er sprake van 'leptineresistentie'. Hierdoor gaan de vetcellen nog meer leptine produceren.

Mensen met leptineresistentie hebben meer moeite met afslanken. Wanneer je hersenen het leptinesignaal niet ontvangen, denken ze ten onrechte dat je lichaam honger lijdt - ook al heeft het meer dan genoeg energie opgeslagen.

Hierdoor veranderen je hersenen hun gedrag om meer lichaamsvet aan te maken. Je hersenen moedigen dan aan om meer te eten en minder energie te verbranden.

Wat kun je doen tegen leptineresistentie?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

Vermijd bewerkt voedsel: sterk bewerkt voedsel kan de gezondheid van je darmen in gevaar brengen en ontstekingen aanwakkeren.

Eet vezelrijke voeding: Het eten van vezels kan helpen de gezondheid van je darmen te verbeteren en kan beschermen tegen obesitas. Het dagelijks drinken van SkinnyLove kan je hierbij ondersteunen. SkinnyLove bevat namelijk veel vezels ¹⁰ en helpt je bovendien om op een gezonde manier af te slanken¹ 

Lichaamsbeweging: Lichamelijke activiteit kan helpen leptineresistentie om te keren. 

Slaap voldoende: Slechte slaap kan problemen met leptine veroorzaken. Val je moeilijk in slaap? Word je doorheen de nacht regelmatig wakker en kan niet meteen opnieuw inslapen? Neem SleepDust ongeveer 30 minuten voor je gaat slapen, het ondersteunt een goede nachtrust, een diepe ontspanning en weldoende slaap.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"