Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bruin wit vet

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Je wist het misschien nog niet, maar ons lichaam bevat twee soorten vetweefsels: wit en bruin vet. Het één houdt energie bij en het ander verbrandt energie. Maar wat is dan juist het verschil tussen bruin en wit vet?

1. Wat is bruin vet?

bruin wit vet Bruin vet zet energie in je lichaam om in warmte. Anders gezegd: het zet de calorieën die je binnenkrijgt uit voeding met veel vetten en koolhydraten, om in warmte om je lichaamstemperatuur stabiel te houden. Het bevindt zich op belangrijke plaatsen zoals het hart, zenuwstelsel en de hoofdslagaders. Cruciale plekken om warm te houden dus. Je kan je bruin vet activeren door de thermostaat lager te zetten en te sporten, maar je zal er niet door afvallen. Het is belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, dus je kan je bruin vet maar beter zo goed mogelijk onderhouden! Bruin vet zorgt voor een verhoogd metabolisme als het lichaam blootgesteld wordt aan kou. Als je veel koude rillingen krijgt betekent dat je bruin vet actief is. Je kan bruin vet kweken door je lichaam bloot te stellen aan kou of door te sporten. Brrr...

2. Wat is wit vet?

Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op. Wit vet is dus het vet dat zich rond de organen (visceraal) en achter de huid (subcutaan) ophoopt. Een beetje van beide vetten kan dus geen kwaad, maar een teveel aan wel degelijk. Visceraal vet kan de werking van de organen verstoren. Dat is gevaarlijk omdat je er heel slank kan uitzien, maar niet weet hoeveel visceraal vet je lichaam bevat. En een teveel aan subcutaan vet veroorzaakt verschillende aandoeningen zoals diabetes type 2 en het bekende bierbuikje. Afvallen¹ is hier dus de boodschap en SkinnyLove kan je daarbij helpen. SkinnyLove bevat kurkuma en vijgcactus, twee natuurlijke ingrediënten die een positieve invloed op het vetmetabolisme²  uitoefenen. Daardoor kan je vlotter afslanken¹. Onder andere vijgcactus en gember zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel³, waardoor je minder zin in zoet hebt en jouw smaakpatroon volledig verandert. Ook dat bevordert het afslanken¹.

Lees ook: Waarom je huis ventileren en verluchten tijdens deze quarantaine? Dit MOET je weten

Kortom, als je vet hebt kan je beter zoveel mogelijk bruin vet hebben. Subcutaan wit vet kan je verlagen door af te vallen, de rest door er een gezondere levensstijl op na te houden. Nu je de verschillen kent tussen wit en bruin vet, ga je misschien twee keer nadenken voor je ongezond eet!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo