Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hibiscus

5 gezonde dingen die je moét weten over hibiscus

Hibiscus wordt vaak aanbevolen om te gebruiken als natuurlijk geneesmiddel vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Maar waarvoor kan je de plant nu juist gebruiken? Alles wat je moet weten over hibiscus vind je hier. Eén ding staat vast: je zal versteld staan van wat het kruid allemaal voor onze gezondheid doet.

Meer over hibiscus

Hoewel de hibiscus als kruid gebruikt wordt, is het oorspronkelijk een plant. De plant gedijt voornamelijk in tropische, subtropische en matig warme tot warme klimaten. Hibiscus zelf is de naam van de bloem die aan de hibiscusplant groeit. De plant kent veel verschillende varianten, waarvan de tuinhibiscus of de altheastruik de bekendste is uit onze regio. De frisgroene, glanzende heester bloeit voornamelijk helemaal open in de periode van juli tot het najaar. De klokvormige bloemen kunnen zowel wit, violetblauw, rood of paars zijn. Het typische kenmerk dat de bloemen zo mooi maakt? Het bloemenhart omgeven door gele meeldraden. De bloem is overigens niet alleen een streling voor het oog, maar eveneens een streling voor de gezondheid. En wel om deze redenen.

1. Zit boordevol antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die we nodig hebben om vrije radicalen te weren uit ons lichaam. Die vrije radicalen beschadigen onze lichaamscellen en maken ons daardoor ziek. Hibiscus bevat heel krachtige antioxidanten, wat het tot het perfecte extract maakt om ziektes te voorkomen en bijgevolg het immuunsysteem te versterken. Onder antioxidanten vallen onder andere voedingsstoffen zoals vitamine E en vitamine C, die ook talrijk aanwezig zijn in groenten en fruit.

Lees ook: Je hormonen in balans houden lukt jou dankzij deze vitaminen

2. Reguleert bloeddruk

Hibiscus staat erom bekend de bloeddruk te verlagen en onder controle te houden. Een hogere bloeddruk is normaal op momenten dat je heel gestresseerd bent of wanneer je bijvoorbeeld net hebt gesport. Toch zou die daarna snel weer moeten dalen naar een normale verhouding. Een gemiddelde bloeddruk is 120/60. Wanneer die op langere termijn hoger dan normaal is, heeft dat nefaste gevolgen voor je lichaam. Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je bloedvaten slijten. Dat veroorzaakt aderverkalking, wat op zijn beurt de werking van de organen aantast. Het is dus belangrijk om de bloeddruk te reguleren. Daarvoor zit je bij hibiscus zeker goed.

3. Bevordert gewichtsverlies

Uit heel wat wetenschappelijke studies blijkt dat hibiscus in verband kan gebracht worden met gewichtsverlies. Het extract van de plant zorgt er in combinatie met een gezond en evenwichtig voedingspatroon voor dat je makkelijk lichaamsgewicht en lichaamsvet verliest. Dat komt door de aanwezige fenolverbindingen en flavonoïden. Die combinatie reguleert de genen die betrokken zijn bij het lipidenmetabolisme, waardoor je sneller vet verliest.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

4. Vermindert stress

Wanneer je het druk hebt, vind je vaak geen moment om even rustig te ademen en pauze te nemen op een manier waardoor je lichaam kan ontspannen. Hoe meer stress je hierdoor krijgt, hoe hoger je cortisolgehalte in je lichaam stijgt. Cortisol is het stresshormoon bij uitstek. Hibiscus to the rescue, want de bloem heeft een kalmerend effect op ons lichaam, waardoor de stress langzaamaan uit ons lichaam verdwijnt. Geen tijd voor een meditatie? Een hibiscustheetje dan maar!

5. Ontgift de lever

De lever is een essentieel orgaan dat instaat voor een betere opname van vetten in de darmen. Dat is belangrijk voor een vlotte spijsvertering. Verder wordt er via de lever gal geproduceerd, dat vervolgens opgeslagen wordt in de galblaas. Daarnaast produceert de lever enkele belangrijke eiwitten die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Denk hierbij aan cholesterol en hemoglobine. Hemoglobine is bijvoorbeeld belangrijk om ijzertekorten te voorkomen. Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt je lever eveneens voor ontgifting door allerlei toxische stoffen uit je lichaam te doen verdwijnen. Deze uitleg schetst een duidelijk beeld van waarom je lever goed moet functioneren. Hibiscus kan hier een handig hulpmiddeltje zijn. Het extract bevordert de werking van de lever, zodat deze optimaal zijn werk doet.

Lees ook: Detox je lichaam met deze 4 groenten

Wij zijn helemaal fan van de gezondheidsvoordelen van hibiscus. En jij?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"