Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
afvallen

Hier gaat je vet naartoe na het afvallen

Het is zover: je hebt doorgezet en al die overbodige kilo’s zijn er eindelijk echt af! Je kan in een kleinere kledingmaat of die broek van vroeger past eindelijk terug doordat je heel wat lichter bent. Maar... waar gaan die kilo’s eigenlijk naartoe? Naar waar verdwijnen die kilo's tijdens het afvallen?

Warmte of energie?

afvallen Vroeger dachten wetenschappers dat vet het lichaam verliet in de vorm van warmte of energie. De term ‘vetverbranding’ zou in deze hypothese dus wel heel letterlijk genomen worden. Recent onderzoek spreekt dit echter tegen. Vet kan niet zomaar in warmte veranderen, omdat het hier om een materie gaat. Vet is wel degelijk een massa. Een voedingsproduct zoals boter is bijvoorbeeld een perfecte voorstelling van hoe vet er echt uitziet. Stel je voor dat je 5 kilo bent afgevallen, die 5 kilo kan je visualiseren als 5 kilo boter. Die materie gaat zich niet zomaar omzetten in lichaamswarmte.

Spiermassa?

afvallen Exit de hypothese van de warmte, enter die van de spiermassa. Heel wat dokters en diëtisten waren er vervolgens van overtuigd dat vet wél werd verbrand door ons lichaam, maar dat het in plaats van ons lichaam te verlaten gewoon veranderde in spiermassa. Na natuurkundige onderzoeken bleek dit niet te kloppen. Wanneer er wel sprake is van vetomzetting naar spieren? Als iemand heel hard traint in de fitness wordt dat vet wel pure spiermassa. Dit is echter onmogelijk wanneer je quasi geen lichamelijke beweging onderneemt en een normaal dieet volgt. Jammer!

Het zit in de lucht

afvallen Derde keer, goede keer. Ook in het geval van het juiste antwoord vinden op onze vraag naar waar vet verdwijnt tijdens het afvallen. Je gaat het bijna niet geloven: je ademt al het verbrande vet gewoon uit. De massa verdwijnt in de vorm van koolstofdioxide uit je lichaam. Hoe dit komt? Je lichaam heeft een aantal vetcellen. Dat aantal verandert nooit, ongeacht hoeveel je weegt. Dat betekent dat wanneer je een teveel aan calorieën opneemt dan je lichaam en het aantal vetcellen nodig hebben, deze worden omgezet in chemische verbindingen die bestaan uit koolstof, zuurstof en waterstof. Die verbindingen zijn verantwoordelijk voor jouw buikje of vetrolletjes. Wanneer je afvalt, verlaten deze stoffen je lichaam via de ademhaling. Grotendeels omdat het overtollige vet mede uit zuurstof bestaat.

Lees ook: Eerste hulp bij afvallen: vermijd deze stiekeme dikmakers

Wanneer je net klaar bent met afvallen en tevreden bent met het resultaat, onthoud dan dat jouw harde werk letterlijk overal in de lucht te bewonderen valt!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"