Hier moeten volwaardige vleesvervangers aan voldoen
Meer keuze, betere vleesvervangers?
Wie een aantal jaren geleden voor het vegetarische pad koos, was nog in de absolute minderheid en had minder geluk dan de vegetariërs van vandaag. Je kon toen tofu vinden, maar daar stopte de opties al bijna. Tegenwoordig vind je gelukkig in elke supermarkt een uitgebreid assortiment aan vleesvervangers en is het vegetarische schap serieus toegenomen in omvang. Dat een vegetarische levensstijl beter is voor het milieu, staat als een paal boven water. Wat daarentegen een misverstand is, is dat elke vegetarische vleesvervanger automatisch gezond is. Vergis je hier zeker niet in, ook in vegetarische burgers of balletjes vind je heel wat ongezonde stoffen terug. In vele varianten zitten eveneens suikers en andere kunstmatige stoffen. Ze smaken misschien wel lekker, veel voedingsstoffen haal je er jammer genoeg niet uit. Daarnaast kunnen ze ook jouw dieet boycotten zonder dat je het zelf beseft.
Recept: Stamppot met tempé en zoete aardappel
Wat is een volwaardige vleesvervanger?
Net zoals dit geldt voor zowat alle andere voeding, kies je bij vleesvervangers best voor producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn en zo weinig mogelijk toegevoegde (kunstmatige) stoffen bevatten. Wat moet er wél zeker inzitten? Een goede vleesvervanger bevat ongeveer 20% eiwitten. Verder moet het per 100 gram gemiddeld 0,8 mg ijzer bevatten, 0,06 mg vitamine B1 en voldoende B12. Wat je kiest, maakt op zich niet veel uit, zolang je telkens de voedingswaarden grondig bekijkt. Je wil geen stiekeme dikmaker op je bord, terwijl je denkt dat je er van gaat afvallen.
Lees ook: Deze onverwachte vleesvervangers ken je nog niet Vanaf nu weet je op wat je moet letten bij het uitkiezen van een volwaardige vleesvervanger.