Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verontschuldigen

Hiervoor moet jij jezelf nooit verontschuldigen

Jezelf verontschuldigen op gepaste momenten is belangrijk. Iedereen doet onbewust of bewust wel eens iets fout. Veel mensen hebben echter de neiging om voor alles sorry te zeggen, ook voor de dingen waarvoor dat niet moet. Er zijn veel zaken die niet jouw verantwoordelijkheid zijn of waarvoor niet jij, maar eigenlijk iemand anders sorry moet zeggen. Hiervoor moet jij jezelf nooit verontschuldigen.

People pleaser

twijfels over je relatie Het zit in onze aard om tegen alles en iedereen 'sorry' te zeggen. Zeker als je een people pleaser bent. Die sorry is soms terecht, maar evengoed soms volledig overbodig. Denk eens na over hoeveel keer jij 'sorry' zegt op een dag. Het woord verliest al vlug zijn betekenis op die manier. Het glipt over je lippen voor je het weet, en na verloop van tijd is het een gewoonte om het in zowat elke situatie boven te halen. Er zijn heel wat dingen waarvoor jij je niet schuldig moet voelen. Soms bied je zelfs je excuses aan in de plek van iemand anders en waarom? Zo doe je de andere geloven dat jij ook echt in de fout bent. Hiervoor zeg jij vanaf nu geen sorry meer!

1. Je emoties

paniekaanval Hey, you're only human. Iedereen heeft emoties en iedereen reageert anders in bepaalde situaties. Als iemand jou kwetst, is het niet jouw taak om 'sorry' te zeggen wanneer je kwaad of verdrietig reageert. Niet jij, maar de persoon die jou heeft gekwetst moet zich excuseren. Jij voelt gewoon wat je voelt. Daarvoor moet je nooit, maar echt nooit sorry zeggen.

2. Je guilty pleasures

Als jij het leuker vindt om op zaterdagavond naar die ene serie te kijken in plaats van weg te gaan met vrienden of een andere drukke sociale activiteit, so be it. Je hoeft je nooit te verontschuldigen voor wat je graag doet en naar wat je graag kijkt of luistert. Noem ze ook geen guilty pleasures meer, wees gewoon trots op jezelf. Iedereen vindt andere dingen leuk, er is geen reden om je te verontschuldigen voor jouw mening.

3. Jezelf op de eerste plaats zetten

positiever zelfbeeld Vraagt iemand aan jou om een taak over te pakken, iets extra te doen, of dat je even langs wil komen en past het eigenlijk niet? Zeg dan niet "dat gaat niet, sorry", maar zeg gewoon "dat gaat nu niet". Jij hoeft je niet te verontschuldigen omdat je op dat moment geen tijd hebt of eigenlijk andere dingen aan je hoofd hebt. Wanneer je jezelf verontschuldigt, is de kans groot dat die persoon op jouw schuldgevoelens zal inspelen en dat jij uiteindelijk toch nog zal bezwijken onder de druk. Jezelf op de eerste plaats zetten, daarvoor moet je jezelf nooit verontschuldigen.

Lees ook: Zo ontwikkel jij een positiever zelfbeeld

4. Je levensstijl

Je moet nooit 'sorry' zeggen voor hoe jij je leven leidt. Als die ene vriendin altijd gezond eet, en jij af en toe wel eens durft te snacken, verontschuldig je dan niet. Als jij het leuk vindt om 's ochtends vroeger op te staan om toch al te kunnen gaan lopen, en anderen verklaren jou voor gek, verontschuldig je dan niet. Jij kiest jouw pad, net als alle anderen. Iedereen volgt een andere weg en stelt andere prioriteiten. Wat jou gelukkig maakt, maakt niet per se een ander ook gelukkig. Zo simpel is het.

Lees ook: Nee durven zeggen: waarom het een goed idee is dit vaker te doen Vanaf nu zeg jij nooit meer 'sorry' voor dingen waar je niets aan kan doen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"