Hoe gezond is pure chocolade nu echt?
Pure cacao
Hoe gezond chocolade is, hangt eerst en vooral af van de soort chocolade die je eet. Je gaat het best op zoek naar een reep die zoveel mogelijk rauwe cacao en zo weinig mogelijk ingrediënten bevat. Cacao zijn bonen afkomstig van de cacaoboom. Die bonen worden verwerkt tot chocolade. Hoe puurder de boon in het product, hoe gezonder. Het komt dan waarschijnlijk niet als een verrassing dat witte chocolade de ongezondste chocoladesoort is die er bestaat. Hierin gebruiken chocolademakers alleen het cacaovet, het ongezondste gedeelte van de cacaoboon. Daarbij voegen ze grote hoeveelheden suikers toe, waardoor er niets overblijft van de goede effecten van cacao op ons lichaam.1. Natuurlijke antioxidanten
De gezondheidsvoordelen van cacao komen hoofdzakelijk voort uit de polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen, wat het immuunsysteem versterkt. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer polyfenolen er aanwezig zijn in het product dat je opeet. Hoe puurder, hoe meer gezondheidsvoordelen.
Meer antioxidanten vind je hier: Het matcha mirakel: thee als vetverbrander
2. Lagere bloeddruk
Donkere chocolade verlaagt onze bloeddruk, wat op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Ook daar zijn natuurlijke antioxidanten verantwoordelijk voor. De aanwezigheid van deze beschermende weefsels verhoogt de productie van stikstofmonoxide, wat de bloedvaten wijder maakt en de bloeddruk doet dalen.3. Liefdesverdriet
Voor een gebroken hart bestaat er jammer genoeg geen medicijn dat de pijn zomaar kan wegnemen, maar gelukkig zijn er wel hulpmiddeltjes die het leed kunnen verzachten. Chocolade is hier je beste vriend. Het eten van pure chocolade prikkelt het beloningsgedeelte van ons brein dat het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Hierdoor voelen we ons plots al wat beter. Een stukje van deze LoveChoc reep is dus exact de dosis liefde die je tijdens deze moeilijke tijd nodig hebt.
Lees ook: Waarom lachen goed is voor jouw gezondheid