Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
blauwe bessen

Hoe gezond zijn blauwe bessen en waar zijn ze goed voor?

Onze favoriete kleine blauwe vriendjes? Niet de smurfen, wel blauwe bessen. Het fruit met de pittige smaak lust je ofwel heel graag ofwel helemaal niet. Voor de fans: na het lezen van dit artikel proeven de bessen ongetwijfeld nog beter. Voor de niet-fans: misschien toch nog eens overwegen?

De ID van de blauwe B

Blauwe bessen behoren tot de familie van de vaccinium, ook wel bekend als zuurminnende planten. Ondanks de zurige naam hebben de bessen een eerder zoete smaak met een pittige nasmaak. Ze komen voort uit bloemdragende struiken. Je hebt zowel blauwe bessen uit wilde of lage struiken als blauwe bessen uit gecultiveerde of hoge struiken.

1. Weinig calorieën, veel voedingsstoffen

natuurlijke oplossing spierpijn De blauw- of paarsgekleurde bessen die van de struiken geplukt kunnen worden, zijn meestal klein met een uitwaaierende kroon aan de onderkant. Hoe paarser of blauwer ze eruitzien, hoe rijper ze zijn. De blauwe bessen verrassen je lichaam met een grote hoeveelheid vezels, vitamine C, vitamine K en mangaan. Verder bestaan ze voor maar liefst 85% uit water. Nog een pluspunt? Ze bevatten amper calorieën. Het ideale fruit om te combineren met de Craving killer als snack.

2. Moeten er nog antioxidanten zijn?

Antioxidanten zijn belangrijk, omdat ze ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen die onze cellen kunnen beschadigen en daardoor veroudering en kanker kunnen veroorzaken. Bij de bosbes zit je wat antioxidanten betreft zeker goed, aangezien deze de hoogste concentratie antioxidanten bevat van alle soorten fruit en groenten samen.

3. Verbetering geheugen en behoud hersenfunctie

blauwe bessen gezond Veel stress kan het verouderingsproces van ons brein versnellen, wat nadelig werkt ten opzichte van de hersenfunctie. Volgens wetenschappelijke studies hopen de antioxidanten aanwezig in blauwe bessen zich op in die delen van het brein die essentieel zijn voor onze intelligentie. Daar interageren ze met onze verouderingsneuronen, wat de signaalfunctie van die cellen zou verbeteren. De bessen helpen dus bij het tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang in de vorm van bijvoorbeeld Alzheimer.

4. Helpen tegen urineweginfecties

De vorming van bepaalde bacteriën langs de wand van de urinewegen leiden tot urineweginfecties. Dit kan resulteren in ontstekingen, een brandend gevoel of andere vervelende problemen tijdens het plassen. Blauwe bessen kunnen hier een hulpmiddel zijn. Het bevat onder andere grote, polymeer moleculen die de groei van die bacteriën langs de urinebuis voorkomen. Ook de antibiotische eigenschappen van de bessen gaan dit tegen.

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

Dat is waarom blauwe bessen onze gezonde favoriet zijn!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"