Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bramen

Hoe gezond zijn bramen?

In de zomer eten we graag fruit zoals frambozen, aardbeien en blauwe bessen. Een variant van deze fruitsoorten die iets vaker in de winkelrekken of op de markt blijven liggen, zijn de bramen. Nochtans zijn ze even lekker en sluiten ze aan bij hetzelfde smaakpatroon. Hoe gezond zijn bramen eigenlijk? Hier vind je alles wat je over dit fruit moet weten.

Schijnvrucht

bramen De bramen behoren net zoals de frambozen tot het geslacht rubus. Dat zijn schijnvruchten, wat inhoudt dat de vrucht niet alleen uit het vruchtbeginsel groeit, maar dat ook nog andere onderdelen ervan een rol spelen bij de vruchtvorming. Dat zijn bijvoorbeeld de pitjes die je ziet zitten aan de buitenkant van de vrucht, zoals bij een aardbei. Bij een braambes zie je kleine vruchtjes die op een kern samengepakt zitten. Bramen hebben een geneeskrachtige werking die de Grieken en de Romeinen al eeuwen geleden ontdekten. Toch werd het fruit toen niet alleen als medicijn gebruikt, maar ook om heerlijke taarten en confituur mee te maken. Dat is het perfecte bewijs van hoe lekker de vrucht eigenlijk is.

1. Stabiliseert bloedsuikerspiegel

bramen In de bramen vind je xylitol terug. Dat is een vorm van suiker die in de vezels van de bramen verstopt zit. Deze vorm van suiker wordt traag opgenomen in het bloed. Veel trager dan bijvoorbeeld glucose, waardoor het helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Bij voeding die glucose bevat, zal je lichaam veel vlugger terug om snelle suikers vragen, omdat de suiker sneller opgenomen wordt in het bloed. Voeding met trage suikers is daarom een echt cadeautje voor je dieet.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

2. Minder risico op hart- en vaatziekten

Het sap van de vrucht bevat heel wat actieve antioxidanten die een positieve invloed hebben op het vaatweefsel dat beschadigd kan worden door vrije radicalen en bacteriën. Vooral de anthocyanen of de natuurlijke kleurstoffen die in bramen aanwezig zijn beschermen je hart en bloedvaten. Ook het aanwezige magnesium en de grote hoeveelheid vezels zijn stoffen die helpen om aderverstopping tegen te gaan. Magnesium heeft eveneens de bijwerking om de bloeddruk onder controle te houden, wat opnieuw een extra beschermende factor is en het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

3. Sterkere botten

yoga De vruchtsoort bestaat uit heel wat stoffen die de stevigheid van je botten een boost geeft. Een van die stoffen is vitamine K. Die vitamine binnenkrijgen is niet altijd evident, dus bramen zijn hier een mooie bron van. De vitamine activeert eiwitten die nodig zijn om het botweefsel te beschermen en te verstevigen. Daarnaast dragen mangaan en vitamine C eveneens hun steentje bij aan de stevigheid van de botten. Deze bestanddelen maken collageen aan, een belangrijk element om botweefsel stevig te houden. Ten slotte werkt ook calcium hier positief op in.

Lees ook: Gezond tot op het bot: 4 effectieve tips voor gezonde botten

4. Sterkere cognitieve vaardigheden

oestrogeen Een braam is een middeltje tegen slijtage van de cognitieve vaardigheden door ouderdom. Het is dus naast het trainen van de hersenen een goed idee om geheugenverlies en andere ouderdomskwaaltjes op vlak van geheugen tegen te gaan. Wie meer bramen eet, heeft een beter kortetermijngeheugen. De polyfenolen die in het fruit aanwezig zijn, verhogen het antioxidantgehalte in het lichaam, wat een betere weerstand oplevert tegen vrije radicalen. Dat heeft evengoed een invloed op de gezondheid van het brein. Het eten van bramen is uiteraard geen garantie dat je geen geheugenverlies zal lijden later, maar het is wel het proberen waard.

Lees ook: 4 effectieve tips om je geheugen te trainen voor later

5. Stimuleren je dieet

 Als je graag wil afvallen, dan zijn bramen je perfecte partner in crime. De hoeveelheid vezels die ze bevatten stimuleren de spijsvertering en zijn goed voor de darmflora. Twee belangrijke elementen die bepalen hoe snel jouw lichaam het eten verwerkt en zo ook verbrandt. De vitaminen en mineralen geven je metabolisme een stevig duwtje in de rug.

Lees ook: Afvallen tijdens de menopauze: dit moet je erover weten

Vergeet dus zeker niet dat bramen even veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen dan frambozen of aardbeien. Bovendien smaken ze niet alleen lekker als snack, maar passen ze ook goed bij een frisse en zomerse salade vol verse groentjes.

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!