In een maatschappij waarin persoonlijke groei en ontwikkeling steeds meer centraal staan, is het belangrijk dat je voldoening haalt uit je job. Aangezien je gemiddeld zo’n 38 uur per week op je job doorbrengt, bepaalt je goed voelen op het werk voor een groot deel hoe het met jouw humeur en jouw geluksgevoel gesteld is. Wanneer je een job uitoefent die je eigenlijk niet graag doet of die niet op alle niveaus het beste uit jou haalt, kan dit mentaal zwaar doorwegen. Hoe kan je je goed voelen op het werk?
Om zo goed mogelijk je best te doen op het werk is het belangrijk dat je zowel lichamelijk als mentaal voldoende voor jezelf zorgt. Zelfs als je geen eigen baas bent en je verantwoording moet afleggen aan mensen die hoger staan dan jij, is het af en toe belangrijk om aan introspectie te doen en te kijken hoe je jezelf beter kan voelen op het werk. Uiteindelijk moet je in de omstandigheden werken die jouw resultaten en gemoedsrust het meest stimuleren. Deze drie gouden tips helpen je daar alvast een stapje verder bij.
1. Ga mee in veranderingen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een van de meest voorkomende redenen waarom mensen zich soms ongelukkig voelen op hun job, het feit is dat ze blijven vasthouden aan oude gewoontes. De angst voor het onbekende neemt vaak de bovenhand, waardoor veel mensen vast blijven zitten in een job die ze eigenlijk niet graag doen en waar ze hun potentieel niet volledig kunnen inzetten. Dat onbekende is inderdaad eng, maar het is de stap wel waard als je daardoor een job vindt waarin je jezelf helemaal thuis voelt en ruimte vindt voor zelfontplooiing. Stap uit je comfortzone als je op zoek bent naar iets nieuws wat beter bij jou past. Om jezelf goed te voelen moet je evolueren in de richting waarvan jij denkt dat die jou het meeste geluk oplevert. Uiteindelijk is dat wat telt.
Lees ook:
Zo lukt het je wel om gewoontes te veranderen
2. Durf opkomen voor jezelf
Ben jij iemand die bijna op alles wat jouw baas of collega’s jou vragen om te doen ‘ja’ zegt? Doe je dat zelfs als je eigenlijk geen tijd hebt om die extra zaken erbij te nemen? Je hebt je eigen takenpakket en soms is het nodig om je rem op tijd in te drukken. Het heeft geen zin om automatisch alle extra taken op te nemen, om vervolgens 2 uur langer op kantoor te blijven terwijl de rest al lang naar huis is.
Wil je je goed voelen op het werk? Dan moet je een balans vinden tussen in- en ontspanning. Je hebt ook je vrije uurtjes nodig om op te laden om er mentaal weer helemaal tegenaan te kunnen de dag erna. Extra stress vermijden kan makkelijk door af en toe nee te durven zeggen. Op die manier gaan mensen bovendien minder snel jouw grenzen overschrijden, waardoor je een groter gevoel van appreciatie krijgt. Dat gevoel van appreciatie draagt op zijn beurt weer bij aan je algemene geluksgevoel op het werk.
Lees ook:
Nee durven zeggen: waarom het een goed idee is dit vaker te doen
3. Kies voor een gezond lichaam
Het cliché dat ons tot vervelens toe vertelt dat een gezonde geest uit een gezond lichaam voortvloeit, klopt volledig. We kunnen het dan ook niet vaak genoeg herhalen. Wie gezondheidsproblemen heeft, voelt zich doorgaans ook mentaal minder goed, wat uiteindelijk resulteert in een vicieuze cirkel. Om jezelf optimaal in je vel te voelen, is het belangrijk om te kiezen voor een gezond lichaam. Geef de voorkeur aan gezonde voeding en stel een werklunch samen die jou voldoende lichamelijke én mentale energie geeft om je de dag te laten doorkomen op een productieve manier. Ook gezonde tussendoortjes die jou op een gezonde manier verzadigen en overbodige suikerdipjes voorkomen, stimuleren jouw geluksgevoel op het werk.
Lees ook:
Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein
Hou deze drie zaken zeker goed in het achterhoofd wanneer je jezelf slecht voelt op het werk. Aan wat kan het liggen: voel je jezelf niet meer op je plaats, laat je vaak over je heen lopen of ben je zelf ongezond bezig? Als je deze drie factoren aanpast, kan je je goed voelen op het werk zonder probleem. Het kan nooit kwaad om aan jezelf te werken en alles eens grondig te overdenken.