Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koriander

Hoe komt het dat koriander voor sommigen naar zeep smaakt?

Voor de ene smaakt het naar zeep en voor de andere is het een overheerlijke toevoeging aan een maaltijd. Het gaat hier natuurlijk over koriander. Het aromatische kruid is ondertussen een echte klassieker geworden in de Europese en Oosterse keuken. Toch is niet iedereen daar even blij mee. Hoe komt het dat koriander voor sommigen naar zeep smaakt en voor anderen helemaal niet?

Sterke smaak

koriander Koriander: ofwel hou je ervan, ofwel blijf je er het liefst ver van uit de buurt. Een middenweg lijkt er niet te bestaan bij het lusten van deze specerij. Zowel de groene blaadjes als de gedroogde zaadjes van de korianderplant zijn bruikbaar in gerechten. Al hebben de blaadjes een hele andere smaak dan de gedroogde zaadjes. De blaadjes smaken veel sterker door. Het is dit gedeelte van de plant dat volgens velen simpelweg naar zeep smaakt. De zaadjes zijn iets minder krachtig van smaak en worden dan weer door mensen gesmaakt.

Gezondheidsvoordelen

koriander Of je het nu graag lust of niet, dat koriander barst van gezondheidsvoordelen staat vast. In de Ayurvedische of Indiase geneeskunde wordt dit kruid al eeuwenlang gebruikt om ziektes uit het lichaam en zelfs de geest te krijgen. Koriander heeft een helende werking en kan je gezondheid een flinke boost geven. Het kruid bevat een hoge dosis vitamine K, een vetoplosbare vitamine die de bloedstolling en de stofwisseling bevordert. Verder vind je in de specerij vitamine A, verschillende B-vitaminen, vitamine C en vitamine E. Niet slecht voor een kruid dat je misschien niet zo lekker vindt. Ook ijzer en magnesium zijn van de partij. De combinatie van al die vitaminen, mineralen en voedingsstoffen stimuleren de spijsvertering en zijn goed voor de werking van de darmen.

Erfelijk

koriander Maar goed, terug naar de hoofdvraag: waarom vind jij dat koriander naar zeep smaakt en iemand anders niet? Dat valt simpelweg te verklaren door je genen. Of je al dan niet graag koriander lust, heb je te danken aan je ouders. In koriander zitten er een aantal vetmoleculen die ook in zeepproducten blijken te zitten. Of je die smaak eruit haalt of niet heeft puur met erfelijkheid te maken. Je bent dus letterlijk voorgeprogrammeerd om koriander te haten of om ervan te houden. Het goede nieuws? Als je koriander niet zo heel lekker vindt, maar je wil wel meegenieten van alle gezondheidsvoordelen die de specerij te bieden heeft, kan je er toch nog van leren houden. Net zoals je vele groenten als kind moest leren eten, om ze als volwassene eindelijk echt te lusten, kan je koriander eveneens leren eten. Na verloop van tijd merk je dat de zeepsmaak verdwenen is en dat je het echt oprecht lekker vindt.

Lees ook: Dit kruid is de oplossing tegen vermoeidheid en depressie

Ben jij team 'koriander smaakt naar zeep' of team 'ik eet niets liever dan koriander'?

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo