Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
snacks energie

Hoe krijg je meer vezels binnen? Dit is jouw onmisbare top 5!

Om meer vezels te eten, kan je een eenvoudige basisregel hanteren: zet meer volkorenproducten en zo veel mogelijk groenten en fruit op het menu. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsmiddelen met meer vezels dan andere. Voeg deze top 5 toe aan je boodschappenlijstje!

1. Appels

Een appeltje per dag? Maak daar maar 2 van! Appels werken niet alleen dorstlessend en verzadigend, maar zijn ook een uitstekende bron van vezels. Ze bevatten quercetine, een stof die ontstekingsremmend werkt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met hoge concentraties van deze stof in het bloed minder kans hebben hartziekten en longkanker. Stoof eens een appeltje en voeg er wat kaneel (met 25 g vezels per 100 gram ook een goede bron) aan toe.

2. Cactusvijgen

Cactusvijgen zijn in noordelijk Europa weinig bekend, maar in Mexico en landen rondom de Middellandse Zee behoren ze tot de basisvoeding. Hun smaak ligt een beetje tussen aardbeien en kiwi in. Wat hen vooral interessant maakt is hun hoge gehalte aan vezels. Het zijn zogenaamde lipofiele vruchten, wat betekent dat ze het vet uit je eten grotendeels absorberen. Precies daarom zit er een flinke dosis van deze vetbinder in jouw SkinnyLove.

3. Pompoenpitten

Wil je het effect van vezels eten verdubbelen? Maak dan eens een makkelijke en voedzame boekweitpasta met geroosterde pompoenpitten en (eventueel pikante) olijfolie. Breng verder op smaak met gomasio, een smaakmaker met sesamzaadjes en grof zeezout.

4. Tijgernoten

meer vezels etenZoals je al kon lezen in onze blog, behoren deze lekkere vruchtjes niet tot de familie van de noten. Goed om weten: als je op dieet bent, eet je namelijk beter geen noten omdat ze te rijk zijn aan calorieën. Tijgernoten, ook bekend als aardamandelen of chufa's, zijn een goede bron van vezels. Vers zijn ze niet overal te koop, dus probeer ze eens uit in een beschuitje, zoals deze glutenvrije versie.

 

5. Pepers

Door elke dag een kleine hoeveelheid (pikante) pepertjes aan je maaltijden toe te voegen, krijg je snel resultaat. Chili-en cayennepeper zijn top. Het maakt trouwens niet uit of je de peper vers of in poedervorm gebruikt. De hoge concentratie aan vezels brengt je cholesterolniveau naar omlaag en brengt je metabolisme op gang. Meer vezels eten is goed voor je spijsvertering en geeft constipatie geen kans. Voor wie een dieet volgt, is het extra belangrijk om elke dag vezels binnen te krijgen. Behoort geen van de bovenstaande lekkernijen tot jouw favorieten? Geen nood, in dat geval kan je ook kiezen voor vezels in vloeibare vorm, zoals bijvoorbeeld met de prebiotische vezels uit de SkinnyLove-kuur.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"