Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vitamine d

Waarom vitamine D gezond is? Dat lees je hier!

Vitamine D is een erg belangrijke vitamine die je aanmaakt terwijl je van het zonlicht geniet. Het is een van de weinige vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken en die je niet altijd uit voeding kan opnemen. Dat vitamine D heel gezond en belangrijk is voor ons lichaam, daar zijn deze belangrijke voordelen waar iedereen baat bij heeft het beste bewijs van!

Wat is vitamine D?

Er bestaan 2 soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Deze zijn allebei terug te vinden in bepaalde voedingsmiddelen zoals paddenstoelen, vis, eieren, vlees, granen en in producten verrijkt met de vitamine. De hoofdleverancier van deze vitamine is daarentegen de zon, waardoor vitamine D ook wel bekend staat als de zonnevitamine. We nemen vitamine D op door de zon, omdat in onze huid vitamine D3 aangemaakt wordt. Gemakkelijk dus, maar sommige mensen hebben vitamine D meer nodig dan anderen. Het staat vast dat vitamine D voordelen biedt voor iedereen, maar wat maakt die vitamine D dan juist gezond?

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

1. Een sterk immuunsysteem

immuunsysteemVitamine D helpt met de onderdrukking van infecties. Daarnaast stimuleert het ons immuunsysteem, waardoor we ons fitter voelen en minder snel ziek of verkouden worden. Wie zijn immuunsysteem nog extra wil versterken, kan ook altijd de Immunity XYZ Booster drinken. Een krachtige kruidenmengeling van gember, tijm, salie, kurkuma, ginseng, citroen en appelsien met een verkwikkend effect.

Lees ook: Een goed humeur dankzij deze 6 simpele trucjes

2. Gezonde botten en tanden

sterke tandenVitamine D verhoogt de opname van calcium en fosfor uit voeding en zorgt zo ook voor een hogere opname in de botten. Zo wordt bijvoorbeeld ontkalking vermeden. Ook voor de tanden is vitamine D belangrijk, een tekort kan de kans op gaatjes en ontstekingen in het tandvlees vergroten.

Lees ook: Gezond tot op het bot: 4 effectieve tips voor gezonde botten

3. Sterke spieren

afvallenOok voor de spieren (inclusief de hartspier dus) is voldoende vitamine D belangrijk. Een tekort kan leiden tot spierkrampen en een zwakker gevoel. Voldoende vitamine D gaat je spieren sterker en soepeler maken, waardoor je ook sneller herstelt nadat je hebt gesport of gewandeld!

Lees ook: Je immuunsysteem verbeteren doe je dankzij deze 5 effectieve tips

Ga dus zeker wat vaker buiten in de zon zitten. Zo makkelijk is het aanmaken van vitamine D!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"